Raportul Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile premierului in cazul lui Adrian Nastase, a fost insusit de CSM
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a însusit joi raportul Inspectiei Judiciare care concluzioneaza ca declaratiile premierului Victor Ponta în cazul lui Adrian Nastase au afectat independenta sistemului judiciar.
Plenul a decis conexarea la acelasi dosar si a adresei vicepresedintelui ÎCCJ Ionut Matei privind declaratiile premierului, ministrului Dan Sova si purtatorului de cuvânt al PSD, Catalin Ivan, facute în contextul condamnarii lui Adrian Nastase.
În raportul IJ se arata ca, prin afirmatiile emise în spatiul public de premierul Victor Ponta, a fost afectata nu numai imaginea unei instante judecatoresti sau a Parchetelor vizate, ci si imaginea sistemului judiciar în ansamblul sau, fiind depasite totodata limitele admisibile ale discursului public politic.
”Din analiza declaratiei si a punctului de vedere exprimat de premierul României, domnul Victor Ponta, în cadrul editiei speciale din data de 6 ianuarie 2014 la emisiunea ‘Ora de vârf’ difuzata de postul de televiziune România TV, pornind de la decizia penala nr. 1/6.01.2014, pronuntata de completul de 5 judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a constatat ca acestea pun în discutie limitele discursului politic în raport cu autoritatea judecatoreasca. Apreciem ca, prin afirmatiile facute în cadrul emisiunii în discutie, liderul politic a depasit limitele admisibile ale discursului public politic, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, care consacra libertatea de exprimare. Este adevarat ca dreptul la libertatea de exprimare este un drept constitutional, însa nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertatii de exprimare este îndreptata împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti”, se explica în raportul Inspectiei Judiciare.
Potrivit documentului, ”prin opiniile exprimate de primul-ministru, în sensul ca Adrian Nastase ‘este un condamnat politic’, comparatia de genul ‘cred ca din punct de vedere politic cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko’ ori ‘domnul Fenechiu n-ar fi fost condamnat niciodata, daca nu era ministru în Guvernul USL’, s-a creat impresia publica ca activitatea Înaltei Curti de Casatie si Justitie se desfasoara cu încalcarea principiului legalitatii procesului penal consacrat de art. 2 Cod procedura penala potrivit caruia organele judecatoresti trebuie sa respecte drepturile procesuale ale partilor si sa le asigure exercitarea lor”.
În raport se mentioneaza totodata ca prin anumite afirmatii ale premierului ”s-a indus ideea ca judecatorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie raspund la comenzi politice”.
”Discursul public al primului-ministru Victor Ponta potrivit caruia justitia este influentata de factorul politic si ca se afla în fata unei hotarâri judecatoresti politice, respectiv o hotarâre fara fundament, fara probe doveditoare, are rolul de a submina autoritatea judecatoreasca si de a aduce atingere independentei sistemului judiciar”, se arata în raport.
Conform documentului, verificarile efectuate nu au relevat temporizarea procedurilor judiciare în cauzele analizate din motive imputabile instantei.
”De aceea, afirmatiile de tipul celor exprimate în cadrul emisiunii din data de 6.01.2014, concretizate în aprecieri negative cu privire la activitatea de judecata, nu ar trebui emise în spatiul public, fiind de natura a încalca limitele libertatii discursului politic în raport cu activitatea magistratilor si aduc atingere principiului constitutional al separatiei puterilor în stat cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar, astfel de afirmatii încadrându-se perfect în situatia în care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat constant ca se impune restrângerea libertatii de exprimare, în scopul de a asigura autoritatea si impartialitatea justitiei”, se sustine în raportul Inspectiei Judiciare.
În opinia IJ, ”desi în cadrul interviului primul-ministru al României se refera în mod expres la activitatea Înaltei Curti de Casatie si Justitie, se poate aprecia ca afirmatiile la adresa instantei supreme afecteaza în mod direct întreg sistemul judiciar, data fiind pozitia ÎCCJ în vârful ierarhiei instantelor judecatoresti”.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!