Popriri de aproape 413 milioane de lei pe conturile ANRP

 

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor este asaltata de executari silite initiate de fostii proprietari ai imobilelor confiscate de comunisti

poprireANRP sustine ca, desi instantele admit o parte dintre contestatiile la executare, executorii judecatoresti nu returneaza sumele încasate

În 2013, institutia a emis 146 de decizii de compensare prin puncte, echivalentul a 58 mil. lei, si 231 de titluri de despagubire în valoare de 805 mil. lei

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), reprezentata în instante de proprii juristi, are mari probleme din cauza cererilor de executare silita depuse de fostii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist, pe conturile sale fiind deja puse popriri în valoare totala de aproape 413 mil. lei. „În prezent, problema cea mai grava cu care se confrunta Autoritatea Nationala a Proprietatilor sunt popririle asupra conturilor sale. De la începutul anului 2013 pâna în prezent au fost  înfiintate popriri asupra conturilor Autoritatii în cuantum de 412.866.208 lei. Din pacate, unele instante încuviinteaza în continuare cererile de executare silita în lipsa unor titluri executorii.  De asemenea, în ciuda faptului ca instantele admit din ce în ce mai des contestatiile la executare înaintate de juristii ANRP, executorii judecatoresti nu returneaza în majoritatea situatiilor sumele încasate din conturile Autoritatii”, a informat autoritatea la solicitarea Curierului National.
Potrivit acesteia, pâna înaintea Sarbatorilor de iarna, pe contul de despagubiri al Autoritatii se înscrisesera popriri de aproximativ 246 milioane de lei, reprezentând popriri neexecutate înca, adica din conturile respective nu au fost înca trasi banii, „întrucât nu sunt disponibili în conturi”.
O parte dintre problemele cu care se confrunta Autoritatea ar putea fi explicata prin insuficientul personal cu cunostinte juridice, având în vedere ca reprezentarea ANRP în instanta în multitudinea de procese se face cu personal propriu.
„Cu privire la reprezentarea în instanta a Autoritatii, mentionam ca actele procedurale sunt întocmite de personalul angajat al ANRP, cu studii juridice, neexistând contracte încheiate cu nicio firma de avocatura. Posibilitatea reprezentarii institutiei la termenele de judecata date de instante este limitata de numarul mic de consilieri juridici care asigura aceasta activitate, raportat la numarul foarte mare de dosare de instanta”, a informat ANRP.

Parte în 14.000 de litigii

Conform datelor prezentate la cererea Curierului National, pe rolul instantelor judecatoresti exista aproximativ 14.000 de litigii în care figureaza Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) sau Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD). „În ceea ce priveste numarul litigiilor câstigate si a celor pierdute de Autoritate si de comisiile mentionate mai sus, va informam ca aceste date statistice sunt în curs de centralizare, un asemenea demers necesitând timp, dat fiind volumul foarte mare de activitate în materie de contencios a institutiei”, a raspuns ANRP, neputând preciza nici cuantumul total al despagubirilor care trebuie platite în urma proceselor pe care ANRP sau CCSD le-a pierdut.
„Suntem însa în masura sa va comunicam cuantumul despagubirilor aprobate în CNCI în perioada iunie-decembrie 2013 în dosarele în care instantele au admis actiunile persoanelor îndreptatite, în contradictoriu cu Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD). Situatia este urmatoarea: suma aferenta titlurilor de despagubire emise în urma hotarârilor judecatoresti în care instanta a fixat cuantumul: 590.216.776 lei. Numarul de puncte acordat în dosarele în care instanta a obligat CCSD/CNCI la emiterea deciziei reprezentând titlul de despagubire: 56.036.551. Atât suma aferenta titlurilor de despagubire emise pentru dosarele în care instanta a fixat cuantumul, cât si suma reprezentând punctele acordate în dosare în care instanta a obligat CCSD/CNCI la emiterea deciziei sunt incluse în situatia prezentata la punctul 1 (totalul sumelor în lei si totalul punctelor acordate urmare deciziilor CNCI)”, se arata în documentul citat. 25.000 de dosare în lucru.
În prezent, la nivelul ANRP sunt în lucru peste 25.000 de dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar si Legii nr. 10/2001, care vor urma procedura prevazuta de noua lege a restituirilor, Legea nr. 165/2013. „Din iunie 2013, pâna la sfârsitul lunii decembrie, au avut loc 22 de sedinte ale Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). În aproximativ jumatate de an, Comisia a analizat aproximativ 1.500 de dosare de despagubire, incluzând aici 700 de dosare în care existau hotarâri ale instantelor prin care se stabilise obligatia emiterii deciziei de despagubire, dar si dosare aprobate de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD), în care nu fusese emis titlul de despagubire”, mentioneaza institutia.
Potrivit acesteia, anul trecut Comisia Nationala a emis 146 de decizii de compensare prin puncte, al caror cuantum se ridica la 57.879.886 puncte (valoarea unui punct este de 1 leu), si 231 de titluri de despagubire, în valoare totala de 804.913.166 lei. „Mentionam ca numeroase dosare care au fost pe agenda Comisiei nu s-au putut solutiona, deoarece este nevoie de o serie de documente care sa ateste dreptul la proprietate, sa identifice amplasamentul exact al imobilelor sau sa descrie caracteristicile tehnice ale constructiei, în vederea aplicarii grilei notariale, drept pentru care s-a dispus solicitarea acestor înscrisuri persoanelor îndreptatite sau autoritatilor locale”, se arata în raspunsul remis Curierului National de catre ANRP.

Licitatiile vor fi organizate saptamânal începând cu ianuarie 2016

Procedura de emitere a deciziilor de despagubire a fost deblocata dupa emiterea Legii 165/2013. Conform Legii restituirii proprietatilor, fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti în natura vor primi puncte în valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar dupa 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel încât suma totala sa poata fi achitata într-un interval de sapte ani, calculat din 2017. Adica pâna în 2024.
În ceea ce priveste licitatiile la care pot fi vândute punctele de compensare, acestea vor fi organizate saptamânal, începând din ianuarie 2016.
Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut într-o varianta initiala, începând cu ianuarie 2014, în transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie