Bursa Romana de Marfuri a actionat in instanta statul

 

Bursa Româna de Marfuri (BRM) a actionat în instanta statul pentru ca nu poate obtine licenta pentru a opera piete centralizate de tranzactionare a energiei electrice, desi i s-a acordat o licenta pentru a administra piete de tranzactionare a gazelor naturale. În plus, BRM are de gând sa mearga cu procesele pâna la Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg, din cauza acestei probleme de natura legala (prevederile Legii energiei electrice permite existenta unui singur operator care sa tranzactioneze energie, fara a preciza însa numele acestuia).

bursa romana de marfuri„Este o ciudatenie a sistemului de norme din România, pe care noi am încercat sa o reparam în demersurile noastre. Avem deja demersuri în justitie. ANRE, într-o anume perioada de timp, putea sa onoreze cererea noastra de licentiere pe energie electrica, pentru ca legea, în forma de atunci, nu prevedea existenta unui singur operator pe piata centralizata de electricitate. Interpretarea oficiala la vremea respectiva era însa ca trebuie sa existe un singur operator licentiat de piata centralizata (OPCOM, n.r.). În momentul în care parea ca reusisem sa convingem autoritatea din domeniu de justetea interpretarii  noastre contrare, permisive, si începusem procesul de licentiere, s-a schimbat legea. Avem acum o problema la nivelul constitutionalitatii legii noi. BRM va actiona atât în România, cât si la nivel comunitar – daca nu vom avea câstig de cauza în tara – pentru a-si sustine dreptul de a exercita paleta completa de servicii de bursa de marfuri, la care este îndreptatita”, a declarat într-un interviu pentru PUTEREA Septimiu Stoica, presedintele Bursei Române de Marfuri.

Acesta spune ca au existat procese deschise în instanta împotriva ANRE pentru refuzurile initiale de a acorda licenta în domeniul energiei si exista, totodata, demersuri în prezent pentru a se constata neconstitutionalitatea prevederii din legea actuala a energiei electrice privind functionarea unui singur operator de piata.

Întrebat pe cine anume va da bursa în judecata, presedintele BRM a indicat „statul român”. „Statul român va fi actionat în afara tarii de catre bursa, daca nu se va gasi rezolvarea acestei probleme pe plan national. Dar sunt câtiva pasi ce trebuie urmati pâna atunci. Încercam mai întâi sa obtinem dreptatea în instantele românesti”, a punctat Stoica.

BRM solicita eliminarea monopolului OPCOM

Conform Legii 123/2012, a energiei si gazelor naturale, tranzactiile angro cu electricitate se pot face numai pe piata administrata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale (OPCOM), care este filiala a Transelectrica. Nu acelasi lucru se întâmpla, însa, cu gazele naturale. Conducerea BRM a solicitat eliminarea si a monopolului legal în favoarea OPCOM, creat prin Legea energiei, adoptata în vara lui 2012 de Camera Deputatilor, si a sesizat în acest sens Consiliul Concurentei.

Bursa Româna de Marfuri se lupta din anul 2007 sa obtina aceasta licenta de tranzactionare a energiei. Aceeasi lege se contrazice acum: la gaze s-a putut, la energie – nu. Statul român, prin Ministerul Economiei, a creat un monopol pentru OPCOM pentru tranzactionarea bursiera. În timp s-au emis chiar doua ordine succesive prin care producatorii de energie de stat trebuiau sa-si vânda productia exclusiv pe OPCOM. BRM a insistat, în urma cu ani, ca acel monopol sa fie înlaturat. ANRE a creat ulterior o legislatie secundara, care prevedea expres existenta unui singur operator de tip bursier, anume OPCOM. În acea situatie, BRM a mers cu contestatiile pâna în instanta.

În 2011 si 2012, BRM a facut plângeri, pe aceeasi tema, la Consiliul Concurentei, fara succes însa. Ulterior, dupa adoptarea noii legi,  neîntelegerea dintre BRM si statul român, care permite legal organizarea unei singure piete centralizate de energie, a ajuns la Curtea Constitutionala. În prezent, exista audieri în comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor pentru modificarea legii.

Gazele, tranzactionate la BRM din 2013

Bursa Româna de Marfuri permite însa, de anul trecut, pentru prima data în România, tranzactionarea bursiera a gazelor naturale.

„Este unul din proiectele în care am investit foarta mult entuziasm în ultima perioada. El are o semnificatie deosebita pentru noi, deoarece reprezinta cucerirea unui domeniu important de activitate, dupa ani întregi de pregatiri. Stiti probabil despre discutiile îndelungate si infructuoase pe care le-am avut cu autoritatile privind acceptul organizarii de catre BRM a unor ringuri pe piata angro de energie electrica. Acum am câstigat aceasta victorie mare, licenta pentru a se tranzactiona gaze naturale, de la acelasi reglementator care nu ne-a acordat, când se putea legal acest lucru, licenta similara pentru energia electrica”, a precizat Septimiu Stoica.

Gazele, cu 10% mai ieftine decât pretul reglementat

În ceea ce priveste piata gazelor naturale, la BRM s-a tranzactionat pâna în prezent o cantitate de 69.000 MWh, adica aproape 7 milioane metri cubi. Reprezentantii bursei estimeaza ca în acest an se va înregistra o crestere atât a numarului de participanti la acest tip de tranzactionare, cât si a cantitatilor si a numarului de sedinte.

„Noi credem ca volumele acestea vor creste, la fel si numarul de sedinte, implicit si cantitatile de gaze cumparate prin intermediul bursei, pentru ca, pe de o parte, afla din ce în ce ai multi clienti interesati de existenta acestei piete, dar, mai ales, pentru ca, speram, se va mentine trendul de a genera discounturi pe piata fata de piata reglementata”, a mentionat seful BRM.

Acesta spera ca proiectul sa capete o anvergura sporita, mai ales odata cu implicarea în tranzactii pe piata bursiera a producatorilor si a importatorilor de gaze.

Pâna acum sunt înscrisi la bursa 26 de participanti pentru negocieri pe piata gazelor, din care 10 furnizori si 16 consumatori, fiind derulate 14 sedinte de tranzactionare.

„Contractele încheiate sunt pe un an. Participantii au obtinut scaderi de pret între 1,22 si 9,9% fata de preturile de pe piata reglementata”, a precizat Septimiu Stoica.

Obiectiv pentru 2014: rezolvarea disputelor comerciale

Presedintele bursei spune ca unul dintre  obiectivele sale pentru acest an este sa implementeze un mecanism necesar rezolvarii alternative a disputelor care apar în derularea contractelor comerciale, în sens larg, nu neaparat doar a acelora eventual izvorâte din tranzactiie bursiere.

„Este vorba de îmbunatatirea mediului de afaceri din tara, prin oferirea unor mecanisme, cu suportul logistic asigurat de catre bursa, de rezolvare alternativa a conflictelor inevitabile între profesionisti. În România exista pe rolul instantelor de judecata mai mult de doua milioane de procese, ce tin atât de penal, cât si de civil. Aproape unul din trei contracte dintre profesionisti, potrivit unor statistici, este afectat de neîntelegeri între cosemnatari si multe dintre ele ajung în tribunale. Asta înseamna însa timp consumat în justitie, bani, înseamna deteriorarea relatiilor comerciale. Daca am gasi modalitati mai eficiente de a le rezolva mai rapid, ceea ce presupune arbitraj, sau sa le evitam prin întelegerea partilor, ceea ce înseamna mediere, ar fi mult mai bine pentru mediul comercial si de afaceri din România”, este de parere Stoica.

Bursa Româna de Marfuri (BRM) este o companie privata, functionând în baza unei legi speciale, înfiintata în anul 1992, cu scopul punerii la dispozitia mediului de afaceri a unei institutii specifice economiilor de piata moderne. În prezent, bursa are peste o suta de actionari (companii private, banci si traderi); se tranzactioneaza aici, în special, certificate de dioxid de carbon, produse petroliere si materiale de constructii. Alina Oprea, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie