Reintroducerea sporului de doctorat pentru magistrati, in analiza CSM

 

In sedinta de joi, 16 ianuarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta problema acordarii sporului pentru tilul de doctor in drept. Plenul va analiza punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios in aceasta privinta, care vine dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a stabilit ca in acest moment legislatia nu este armonizata cu principiul egalitatii si nediscriminarii in raporturile de munca.

csmConcluzia preliminara este aceea ca acest spor ar trebui inclus ca si prevedere in Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, fie in noua lege a salarizarii sau in OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Discutiile pe marginea acestui subiect au ca punct de plecare o hotarare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii conform careia dispozitiile Legii nr. 330/2009, coroborat cu cele ale OUG nr. 1/2010, prin care s-a abrogat sporul de doctorat si includerea unei compensatii in salariul de baza pentru magistratii care au obtinut titlul dupa intrarea in vigoare a celor doua acte normative, reprezinta un act de discriminare indirecta intrucat se incalca principiul platii egale pentru munca egala.

Cu toate acestea, nici CNCD si nici instantele judecatoresti nu au competenta sa anuleze sau sa refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, motiv pentru care CSM ar trebui sa sesizeze cu aceste aspecte Ministerul Justitiei.

„CNCD a constatat existenta unei discriminari indirecte, izvorate din lege, care consta in crearea unui tratament diferentiat intre angajatii care au obtinut titlul de doctor inainte de intrarea in vigoare a Legii 330/2009 si a OUG 1/2010, fata de cei care l-au obtinut ulterior. Astfel, primul grup primeste in continuare suma echivalenta sporului de doctorat, chiar si dupa intrarea in vigoarea a noii legi de salarizare, pe cand cel de-al doilea grup nu are nici macar vocatia de a obtine o suma echivalenta cu sporul de doctorat”, se arata in punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios.

In acelasi document se arata ca sporul de doctorat are natura juridica a unui supliment de remunerare acordat de angajator pentru obtinerea unui grad superior de calificare a angajatului, intrucat calificarea inseamna tocmai un plus de valoare muncii prestate de acesta. Din ianuarie 2010 sporul a fost inlaturat si a ramas zero si in prezent, cu toate ca legea prin care sporul a fost inlaturat a fost abrogata ulterior.

„Consecintele acesteia se produc in continuare pentru toti cei care au promovat examenul de doctorat in perioada ei de activitate si pentru care sporul nu a fost recunoscut”, arata Directia.

Potrivit CNCD, inlaturarea discriminarii poate fi realizata fie prin anularea de catre stat a sporului doctoral pentru toti magistrati, fie prin acordarea acestui spor tuturor celor care au dobandit titlul de doctor. Astfel, CNCD a recomandat CSM si MJ sa intreprinda demersurile necesare in vederea armonizarii legislatiei in cauza cu principiul egalitatii si nediscriminarii in raporturile de munca.

Propunerile care ar urma sa linisteasca apele ar tine de modificari legislative, spre exemplu ca noua lege a salarizarii sa contina dispozitii care sa recunoasca dreptul la spor doctoral. O alta ipoteza ar fi aceea a introducerii in OUG 27/2006 a prevederilor referitoare la acest spor sau stabilirea acestor drepturi salariale in Legea 304/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata. Nicoleta Cristea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Popescu Vlaicu spune:

    De înlăturarea discriminării trebuie să beneficieze tot personalul bugetar care a obținut titlul științific de doctor după data de 01.01.2010 și nu numai judecătorii și procurorii.Se dorește o nouă discriminare?
    Prin urmare, este corect a se modifica legea salarizării personalului bugetar și nu stabilirea dreptului de a încasa sporul de doctorat prin modificarea de acte normative aplicabile exclusiv judecătorilor și procurorilor.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie