Presedintele Traian Basescu, dupa vizita Victoriei Nuland: Romania risca sa fie izolata din cauza atacurilor la statul de drept

 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Victoria Nuland a venit la Bucuresti ca emisar al Guvernului SUA si a transmis un mesaj extrem de serios, menit sa îi îngrijoreze pe români si pe politicieni, legat de statul de drept din România, care din vara lui 2012 este continuu pus sub semnul întrebarii.

traian basescu5DECLARATIILE PRESEDINTELUI:

– Am mai multe teme, nu stiu daca le voi acoperi pe toate.

– Primul lucru care trebuie lamurit este vizita doamnei Victoria Nuland, care a fost tratata de unii ca o vizita pentru a ne felicita la 10 ani de la intrarea în NATO sau pentru a ne bate pe spate.

– Vreau sa va dau un mesaj corect: este un mesaj îngrijorator. Doamna Nuland nu a venit nici ca asistent al secretarului american de stat, nici ca adjunct al secretarului american de stat, nici ca turist, a avut de transmis un mesaj extrem de serios, legat de statul de drept, care din vara anului 2012 este continuu pus sub semnul întrebarii.

– Suntem cu un pas în prapastie. În cazul în care majoritatea politica recidiveaza si continua atacurile la statul de drept, România risca sa fie izolata pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prapastiei.

– Încercarea de a spune „justitia basista”, „slugile basiste” nu ajuta pe nimeni. Aceste lucruri sunt îngrijoratoare pentru partenerii nostri. Trebuie sa întelegem de ce independenta justitiei este deosebit de importanta. Atât timp cât nu este respectat statul de drept si nu exista încredere ca deciziile judecatorilor sunt corecte, tentatia investitorilor este sa stea departe de România.

– Suntem pusi sub semnul întrebarii daca respectam criteriile de la Copenhaga.

– Am primit mesajul ca daca se vor continua atacurile la statul de drept se vor lua masuri. Acestea pot duce pâna la pierderea dreptului de vot în UE daca nu sunt respectate criteriile de la Copenhaga.

– Nimeni nu îi crede pe reprezentantii majoritatii ca justitia este condusa de presedinte, aceste declaratii fac doar rau României.

– Cam acesta a fost mesajul transmis de doamna Nuland. Nu cu aceste cuvinte, diplomatic, dar îmi fac datoria sa-l traduc. Vreau sa fie foarte clar ca nu am nimic de negociat, ca interesul meu este sa-i apar pe cei care au fost furati, nu pe cei care au furat. Încerc prin batalia pentru independenta justitiei sa raspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furati, nu cei care au furat.

– Am sa trec la un lucru mai pragmatic. Se apropie vizita FMI. Dupa cum stiti, avem deocamdata suspendata la aplicare suplimentarea accizei la benzina si motorina. Decizia mea categorica este ca aceasta acciza suplimentara sa nu se introduca. Vedem toti ca a fost o minciuna ca va scadea pretul la combustibil de la 1 ianuarie si nu avem nicio garantie ca va scadea, dar daca de la 1 aprilie vom introduce aceasta taxa se va resimti puternic la preturi si în inflatie. Nu trebuie sa crestem pretul la combustibil!

– Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandarile de tara facute de Comisia Europeana sa fie introduse în scrisoarea pentru Fond si în cea catre UE. Altfel, obiectivul de a avea un acord cu troica finantatorilor nu e acoperit.

– În sfârsit, as vrea sa discut despre ultima trasnaie a aliantei USL, cea cu Constitutia, pe care vor sa o treaca prin referendum odata cu europarlamentarele. Este în regula, dar trebuie sa tina cont de câteva lucruri, printre care decizia Curtii Constitutionale, în care se spune ca este obligatorie avizarea referendumului care cerea un Parlament unicameral si un numar maxim de 300 de parlamentari.

– Povestea pe care o prezinta acum Crin Antonescu -si-a luat locul mincinosului-, care vrea sa spuna „Facem 300 de deputati!” uitând câti senatori sunt, nu va tine.

– Mai vad o trasnaie, care este exact cea a lui Nastase care îsi facuse Constitutie cu 5 ani de mandat: partidul cu cel mai mare numar de mandate sa dea automat primul ministru, luând presedintelui atributul de a desemna un premier.

– Sunt multe alte observatii, le-am facut la momentul respectiv, sa vedem ce modificari se vor face în privinta revizuirii Constitutiei, dar parerea mea este ca au o mare problema. Nu trebuie sa facem o Constitutie pentru interesele lui Ponta si lui Crin de astazi, ci trebuie sa facem o Constitutie pentru viitorul României. Daca revizuirea Constitutiei nu se face pentru validarea referendumului din 2009, o astfel de modificare nu are de ce sa fie facuta.

– Am vazut ca Ponta se plânge ca îi trimit legile înapoi. Recunosc ca sunt foarte proaste, de asta le trimit înapoi. Am auzit ca se plângea în privinta Legii minelor, ea nu a ajuns la Cotroceni.

– As vrea sa vorbesc despre parteneriatul public-privat. Am vazut ce a spus domnul Sova. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Trebuie prezentate în lege toate conditiile. Cu neclaritati nu se poate merge si legea nu este atractiva.

– Am vazut ca plânge o parte din clasa politica pentru ca am trimis înapoi legea care vizeaza cumpararea terenurilor agricole. Îmi scrie aici ca e legata de achizitia de terenuri de persoane fizice si nu dai decât o pagina si apar si persoanele juridice, deci e alta lege. Aici e un clinci, persoana juridica de pe teritoriul UE e si ADS. Este clar ca legea e destinata sa creeze confuzie.

– Mai e un lucru, sa va spun sa vedeti daca întelegeti ceva: drept de preemptiune îl are arendasul, urmat de vecini, dupa care omul se poate duce pe piata. Sa spunem ca cere 4000 euro pe hectar si nu îi da nimeni la preemptiune. Pe piata obtine 3.000 de euro, ce facem atunci, legea tace. A cerut 4000, nu îi da nimeni, obtine 3000, ce facem ca i-ar fi dat si vecinul si arendasul. Trebuie gasit un mecanism ca preemptiunea sa functioneze.

– Izolarea politica este când nu te mai ia nimeni în seama. Când ai probleme, stai acolo cu problemele tale, ca nu te mai ia nimeni în seama.

Bogdan Stanescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie