Ministrul Culturii nu va fi de acord cu exploatarea miniera de la Rosia Montana, pana cand nu va fi sigur ca patrimoniul cultural national va fi protejat
Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat, marti, la Comisia de cultura a Senatului, ca Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare miniera la Rosia Montana, pâna când nu va fi sigur ca patrimoniul cultural national din acea zona va fi protejat, informeaza Mediafax.
Membrii Comisiei pentru cultura si media din Senat au o întâlnire, marti dimineata, cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu. Scopul acestei întâlniri este o prezentare a planurilor Ministerului Culturii pe anul în curs.
În acest context, Gigel Stirbu a spus ca a fost membru „în celebra comisie de la Rosia Montana” si nu si-a schimbat punctul de vedere pe care îl avea la momentul respectiv.
„Am spus-o si acolo ca, din punctul meu de vedere, pâna nu suntem siguri ca acel patrimoniu national, cultural, din acea zona va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred ca cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare miniera din acea zona. Sunt convins ca, în momentul de fata, nu exista un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu”, a spus Gigel Stirbu.
El a precizat ca a intrat în posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialisti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Rosia Montana sa intre în patrimoniul universal UNESCO.
Gigel Stirbu a spus ca va pune la dispozitia membrilor Comisiei de cultura a Senatului acest studiu în urmatoarea perioada.
„Nu sunt o persoana care sa ma opun dezvoltarii tarii, exploatarii resurselor, dar, ca ministru al Culturii, nu o sa fiu niciodata de acord – inclusiv prin punerea la dispozitie a mandatului meu – ca o particica de patrimoniu sa aiba de suferit din cauza unei interventii industriale”, a spus Gigel Stirbu.
El a mai spus ca este convins ca „lucrurile vor lua o turnura favorabila” în cazul Rosia Montana.
De asemenea, Gigel Stirbu a spus ca, daca se impune, Ministerul Culturii va organiza o dezbatere publica în urmatoarea perioada cu privire la subiectul Rosia Montana. El a mai spus ca a discutat deja cu reprezentanti ai domeniului patrimoniului, între care si cu Sergiu Nistor, de la ICOMOS.
Organizarea unei dezbateri publice privind Rosia Montana i-a fost recomandata ministrului Culturii de senatorul PNL Sorin Iliesiu. El a spus ca mai multi oameni din domeniul patrimoniului s-au plâns ca nu a existat un dialog „în spinoasa problema Rosia Montana”.
„(…) totusi, o viitoare lege a minelor va trebui sa existe si o atitudine corecta a oamenilor de cultura si a dumneavoastra trebuie sa existe la modul optim. Trebuie sa existe o dezbatere publica cu toata lumea interesata în acest domeniu (…) astfel încât opinia publica sa fie împacata ca suntem responsabili fata de patrimoniul cultural de la Rosia Montana”, a spus Sorin Iliesiu.
Precizarile facute de Gigel Stirbu în fata membrilor Comisiei de cultura reprezinta o modificare a punctului de vedere al Ministerului Culturii fata de subiectul Rosia Montana, fapt remarcat marti si de senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei.
„Gigele, tie n-o sa-ti sparga luneta”, i-a spus râzând Georgica Severin lui Gigel Stirbu, subliniind: „Ministerul Culturii îsi schimba pozitia (referitor la Rosia Montana, n.r.)”.
La rândul sau, Gigel Stirbu i-a raspuns în acelasi ton: „Masina tocmai a fost scoasa din service”.
Severin a facut astfel aluzie la un incident în care a fost implicat fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, în luna octombrie a anului trecut. Atunci, Barbu, care a participa, în Club A din Centrul vechi al Capitalei, la o dezbatere culturala, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari fata de proiectul Rosia Montana, care au intrat în local si nu l-au lasat sa plece, spargându-i luneta masinii.
Pe de alta parte, ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat, dupa audiere, pentru presa ca va avea o asemenea atitudine nu doar fata de patrimoniul de la Rosia Montana, ci fata de patrimoniul din întreaga tara.
„Nu sunt un refractar al investitiilor în minerit, al dezvoltarii, al exploatarii resurselor tarii, dar mi se pare firesc, corect pentru functia pe care efemer o detin sa lupt pentru respectarea adevarului si pentru patrimoniul national cultural din orice zona a tarii, nu numai de la Rosia Montana (…) În momentul de fata, patrimoniul cultural (de la Rosia Montana, n.r.) nu este în pericol. Eu am spus ca, în situatia în care patrimoniul cultural de oriunde – a fost adusa în discutie Rosia Montana -, dar de oriunde, si de la Vama Veche, si de la Orastie, si de la Bârlad, si de la Tecuci, de oriunde, daca patrimoniul cultural este în pericol, atunci ministerul trebuie sa ia atitudine”, a spus Gigel Stirbu.
Întrebat la ce patrimoniu cultural de la Vama Veche se refera, Gigel Stirbu a spus ca a vorbit despre zona geografica. „Puteam sa spun Constanta, Histria”, a adaugat Gigel Stirbu.
În privinta documentelor deja aprobate de Ministerul Culturii, de exemplu, certificatul de descarcare arheologica de la masivul Câlnic, Gigel Stirbu a precizat ca nu va reveni asupra acestora.
„Odata ce Ministerul Culturii a emis anumite avize, anumite acte administrative, înseamna ca Ministerul Culturii a avut la baza anumite lucruri si documente bine documentate. În niciun caz, daca se schimba ministrul, ministerul trebuie sa fie aruncat în aer si toate actele administrative trebuie reanalizate. În niciun caz”, a spus Gigel Stirbu. romanialibera.ro
1 comentariu
patrimoniul de la Rosia Montana va fi reabilitat prin proiectul minier al celor de la RMGC. Poate domnul Gigel Stirbu ar trebui sa faca o vizita pana la Rosia Montana, sa vada ca cei de la RMGC au inceput deja programele de reabilitare a patrimoniului