De ce s-a scumpit energia electrica cu peste 36% din 2007?

 

Pretul final al energiei electrice a crescut in perioada 2007-2013 cu peste 36%, cei mai importanti factori care au dus la aceasta scumpire fiind subventiile platite de consumatorii finali pentru energia verde si cresterea tarifelor de distributie, arata datele furnizate de Complexul Energetic Oltenia. Dintr-o factura, pretul energiei pure nu reprezinta decat 24%, restul fiind taxe, subventiile pentru energie verde, tarifele de distributie si transport si TVA-ul.

energie electricaAstfel, daca in 2007 pretul final pe un MWh de energie era 475,93 de lei, anul trecut a ajuns la 649,28 de lei. Daca in 2007 factura de energie nu includea categorii precum certificate verzi sau taxa de cogenerare, ele au ajuns sa reprezinte acum 8,8% din pretul final. Totodata, tariful de distributie a crescut substantial, de la 201,68 de lei pe MWh, la 285,75 de lei pe MWh.

In aceeasi perioada, 2007-2013, pretul pentru producatorii de energie a scazut, de la 165 de lei, la 155 de lei pe MWh in 2013.

Potrivit datelor furnizate de Complexul Energetic Oltenia, din factura totala platita de un consumator energia pura nu reprezinta decat 24%, restul fiind TVA-ul, acciza, taxa de cogenerare, platile pentru certificatele verzi, tarifele de distributie si de transport.

In Romania functioneaza acum circa 2.500 de MW in proiecte eoliene, investitii realizate incepand cu anul 2010, principalul magnet pentru investitori fiind schema de sprijin pusa la dispozitia lor de statul roman. Aceasta energie este preluata cu prioritate in sistem, de multe ori termocentralele sau hidrocentralele fiind oprite pentru a face loc in sistem energiei verzi.

„O sa ajungem sa oprim si nuclearul ca sa facem loc la vant”, a spus Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Roxana Petrescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie