Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, considera ca dezvoltarea unei politici funciare bazata pe discriminare etnica este neeuropeana

 

Dezvoltarea unei politici funciare bazata pe discriminare etnica este profund neeuropeana si apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, subliniind ca statul român are instrumente pentru a pastra controlul.

dacian ciolos„Este putin probabil ca Ungaria sa materializeze în plan legislativ si cu atât mai mult în practica intentia declarata de un functionar de rang inferior de la Ambasada ungara de la Bucuresti. Înteleg ca Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat ca a fost vorba doar de o discutie si nu de o intentie propriu-zisa a statului ungar”, se arata în declaratia de presa a comisarului Ciolos.

Potrivit acestuia, dezvoltarea unei politici funciare „bazata pe discriminare etnica pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeana”.

„Obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin interventia statului – în contrast cu libertatea individuala de a alege într-un context de sanse egale – apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat. Dincolo de aceasta, în functie de detaliile eventuale ale programului, în cazul putin probabil ca se va ajunge acolo, atât legislatia europeana cât si cea nationala pot fi utilizate pentru a bloca orice forma de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisa de legislatia europeana, iar Comisia Europeana, prin departamentele specializate, urmareste aceste aspecte cu rigurozitate”, a mai precizat Dacian Ciolos.

Oficialul european reitereaza faptul ca Articolul 10 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene prevede ca, „în definirea si punerea în aplicare a politicilor si actiunilor sale, Uniunea cauta sa combata orice discriminare pe motive de sex, rasa sau origine etnica, religie sau convingeri, handicap, vârsta sau orientare sexuala”.

De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrata în vigoare în baza Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, contine în cadrul articolului 21 o interdictie generala a „discriminarii de orice fel, bazata pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnica sau sociala, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, averea, nasterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuala”.

Totodata, comisarul Dacian Ciolos sustine ca statul român are la dispozitie „instrumente pentru a pastra controlul asupra propriei politici funciare si agricole si de dezvoltare rurala, oferind oportunitati tuturor cetatenilor sai, indiferent de etnie”.

Presa a scris, recent, ca atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, a declarat ca exista un program al autoritatilor ungare, prin care cei care doresc sa îsi vânda pamântul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma caruia sa primeasca renta viagera. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie