Planurile de revizuire a Constitutiei, date peste cap?

 

Liderii USL au anuntat ca vor revizui Constitutia concomitent cu alegerile europarlamentare, însa au fost prinsi pe picior gresit de jurnalisti: ei nu au stiut ca data referendumului se stabileste printr-o alta lege, vulnerabila la atacurile presedintelui Traian Basescu.

ponta si antonescuCo-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat entuziasti, într-o conferinta de presa comuna, ca vor organiza referendumul pentru revizuirea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare, care vor avea loc în data de 25 mai. Cei doi lideri au adaugat ca referendumul se va desfasura timp de doua zile, pentru a se întruni cvorumul de prezenta de 50%, necesar pentru validarea consultarii populare. Planul USL poate fi usor dat peste cap, pentru ca liderii celor doua mari partide au aratat din nou ca i-a luat gura pe dinainte.

La finalul întâlnirii, Ponta si Antonescu au fost întrebati daca, atunci când au anuntat data exacta a referendumului, au luat în calcul si faptul ca organizarea plebiscitului se face printr-o lege, care trebuie promulgata de Traian Basescu. „Promulgarea carei legi?“, a intervenit Antonescu. „Care lege?“, a continuat Victor Ponta. Premierul a încercat, arogant, o explicatie. „Este o prevedere clara în Constitutie, în limba româna, va sugerez sa o cititi si, daca nu întelegeti, veniti sa v-o explicam, care spune foarte clar: în maxim 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constitutiei, aceasta se supune aprobarii populare prin referendum“, a sustinut Ponta.

„Pierdem timpul, sincer“

Prevederea, sustinuta cu o exactitate aproximativa de Ponta, este mentionata în Constitutie, la articolul 15: „Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire“. Acest articolul stabileste termenii generali pentru organizarea unui referendum, însa conditiile particulare sunt expuse clar, prin Legea pentru organizarea si desfasurarea referendumului, pe care Ponta si Antonescu dau dovada ca nu o cunosc. La articolul 6, aceasta lege spune explicit ca organizarea si desfasurarea referendumului pentru modificarea Constitutiei „se stabilesc prin lege“, spre deosebire de alte referendumuri, cum ar fi cel pentru demiterea presedintelui, când Executivul decide organizarea printr-o simpla hotarâre de guvern. Premierul a mai fost întrebat daca este sigur ca referendumul pentru revizuire va avea loc odata cu europarlamentarele. „Va avea loc în maxim de 30 de zile de la data… Pierdem timpul, sincer“, a încheiat Ponta.

Paradoxal, majoritatea parlamentara a USL a modificat anul trecut Legea referendumului prin redecucerea pragului de validare de la 50% la 30%, iar Victor Ponta si Crin Antonescu l-au criticat pe seful statului ca a promulgat-o abia spre miezul noptii, în ultima zi în care o mai putea face. Altfel spus, l-au criticat pe seful statului ca a promulgat greu o lege pe care ei însisi nici nu o cunosteau complet.

Planul USL

Liderii majoritatii parlamentare au calculat mult mai simplu atunci când au fixat data referendumului. S-au gândit ca au majoritate parlamentara, iar proiectul de revizuire va trece usor de Legislativ. Apoi, Guvernul condus de Victor Ponta urma sa dea o hotarâre prin care stabilea data exacta a referendumului si stipula faptul ca se va întinde pe durata a doua zile. Hotarârea de Guvern nu poate fi contestata la Curtea Constitutionala, deci punerea ei în aplicare nu poate fi oprita.

Însa Legea referendumului, necunoscuta de liderii USL, a rasturnat situatia. Ce se întâmpla mai departe? Parlamentul va adopta o lege pentru organizarea referendumului, care poate fi contestata de opozitie la Curtea Constitutionala. Judecatorii CCR stabilesc o data pentru discutarea sesizarii, dar aceasta procedura dureaza câteva saptamâni. În final, legea ajunge pentru promulgare la Traian Basescu, care o poate contesta din nou la CCCR, invocând motive diferite. Dupa ce Curtea se pronunta înca o data, seful statului are 10 zile pentru a o promulga, data ce poate depasi cu usurinta 25 mai, ziua alegerilor europarlamnetare. Pentru a-si duce planul la bun sfârsit, USL are o singura varinata: sa organizeze referendumul printr-o ordonanta de urgenta, care poate fi contestata la CCR doar de Avocatul Poporului, în prezent unul interimar si numit de USL.

Senatul, ramas al nimanui

Crin Antonescu si Victor Ponta au mai anuntat ieri o mare decizie a USL: modificarea legislatiei electorale. Conform planului anuntat de liderii aliantei, la viitoarele alegeri parlamentare vor fi alesi numai 300 de deputati, alesi prin vot proportional, adica pe lista de partid. În schimb, liderii USL nu au precizat câti senatori vom avea sau modalitatea în care vor fi alesi. Politologul Cristian Pârvulescu spune ca USL s-a gândit la un sistem electoral mixt, care nu a mai fost folosit niciodata în politica româneasca.

„USL va trebui sa stabileasca o norma de reprezentare a populatiei în parlament. Cred ca s-au gândit la un sistem electoral diferentiat: proportional la Camera si majoritar sau uninominal la Senat. Ca sa faca acest lucru trebuie sa modifice si Constitutia în acest sens si sa stipuleze ca senatorii sunt alesi diferit de deputati. Însa în comisia pentru revizuirea Constitutiei nu s-a discutat acest lucru“, a declarat Pârvulescu pentru „Adevarul“.

„Nu are legatura cu Europa“

Politologul a criticat decizia USL de a organiza referendumul concomitant cu europarlamentarele. „Eu am o mare retinere fata de aceasta decizie a USL. Exista un risc major ca subiectele europene sa acoperite de mesajele nationale. Vor vorbi despre Constitutie si nu despre Eruopa, iar pentru România era o buna ocazie sa vorbeasca despre Europa. E clar ca au facut acest lucru pentru a mobiliza mai multi electori. Este un pariu riscant. Nu are legatura cu Europa, are legatura cu obiectivele politice ale USL“, a opinat Cristian Pârvulescu.

Politologul mai crede ca aceste modificari sunt gândite „ca un raspuns pentru presedintele Traian Basescu“. Seful statului a declarat recent ca nu exclude posibilitatea repetarii referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidentiale. „Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constitutiei nu reflecta vointa suverana a poporului. Atunci trebuie avuta în vedere si posibilitatea repetarii referendumului când ei sunt la putere “ , a afirmat presedintele.

Candidatura lui Crin, consfintita în USL

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca liderii USL au decis relansarea activitatii politice la nivelul aliantei, iar primul pas consta în reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. „În ce priveste protocolul, precizam clar ca domnul Antonescu este candidatul nostru la prezidentiale”, a declarat Ponta, dupa sedinta USL. La rândul lui, liderul PNL a subliniat ca promisiunea a fost deja consemnata în scris, în documentele aliantei. „Articolul care spunea ca «cel care care sta mai bine în sondaje va fi candidat» se modifica. În aceasta privinta doua articole – unul care spune «candidatul la Presedintie va fi cutare si cutare» si articolul care spune «candidatul pentru premier…» – se modifica. Stiti aceste nume“, a spus Antonescu. Iulia Marin Sebastian Zachmann, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie