Completul de judecata de la Curtea de Apel Pitesti nu a ajuns la o concluzie unanima, in privinta eliberarii lui Cristian Cioaca

 

Completul de doi judecatori de la Curtea de Apel Pitesti nu a ajuns la o concluzie unanima, luni, în privinta starii de arest preventiv a lui Cristian Cioaca, fostul politist condamnat de instanta de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea sotiei sale, Elodia Ghinescu, o decizie în acest caz urmând sa fie luata de un complet de divergenta, format din trei judecatori.

cristian cioaca„Se repune cauza pe rol pentru reluarea, în complet de divergenta, a dezbaterilor asupra starii de arest preventiv a apelantului inculpat Cioaca Constantin Cristian”, se arata în solutia pronuntata de instanta.

Completul de divergenta se va întruni marti, 14 ianuarie, cu începere de la ora 12,00, termenul urmând sa fie comunicat inculpatului si aparatorului acestuia.

Este pentru a doua oara când cele doua judecatoare care formeaza completul nu ajung la aceeasi concluzie cu privire la starea de arest a lui Cristian Cioaca, o situatie similara înregistrându-se pe 18 decembrie 2013. Completul de divergenta a respins atunci, cu majoritate de voturi, cererea de înlocuire a arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea.

Completul de divergenta este format dintr-un numar de trei judecatori, în vederea solutionarii litigiului, daca cu prilejul deliberarii nu s-a format o opinie unanima în cadrul completului de judecata format din doi judecatori. Prin formarea acestui complet se poate pronunta o hotarâre cu majoritate de voturi.

Cristian Cioaca a cerut luni sa fi pus în libertate, motivând ca nu exista nicio proba ca ar fi comis faptele pentru care a fost condamnat de instanta de fond.

„Este foarte greu sa traiesti asa cum am trait eu în acesti ani. (…) Nu exista nicio proba care sa dovedeasca faptul ca eu as comis vreo crima”, a spus inculpatul.

La rândul sau, avocata Maria Vasii, care îl reprezinta pe Cioaca, a afirmat ca mentinerea arestarii preventive nu se mai justifica în acest caz.

„Avem toata încrederea ca judecatorii cauzei noastre cunosc foarte bine lucrarile dosarului, cunosc starea de fapt si vor manifesta multa prudenta în a mai mentine arestarea preventiva, în lipsa oricarei dovezi rezonabile ca s-a savârsit o fapta de catre clientul meu. (…) Speram ca va fi pus în libertate, pentru ca a trecut mai bine de un an de la arestare si peste sase luni de la condamnare, ceea ce reprezinta o depasire a termenului rezonabil”, a spus Maria Vasii.

Cristian Cioaca a fost condamnat de Tribunalul Arges, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru savârsirea infractiunii de omor calificat si la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând sa execute 22 de ani de detentie.

Sentinta instantei de fond a fost atacata ulterior cu apel de toate partile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama si fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de parti civile în dosar, precum si de procurori.

Inculpatul a fost obligat, prin sentinta Tribunalului Arges, sa plateasca echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului sau minor Patrick, în calitate de parte vatamata. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma sa primeasca daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioaca a fost obligat si la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Cristian Cioaca este încarcerat la Penitenciarul Colibasi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie 2013.

Inculpatul a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru savârsirea infractiunilor de omor calificat si profanare de morminte, el fiind acuzat ca si-a ucis sotia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioaca se afla în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012.(AS – autor: George Onea, editor: Adrian Dragut), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie