Cea mai mare reusita a Romaniei in 2013: Inflatie de 1,55%

 

România a reusit dupa 24 de ani de capitalism sa intre în Occident din punctul de vedere al inflatiei. La indicatorul PIB per capita este însa la 22% fata de Franta sau Germania.

grafic crescatorProductia agricola foarte buna si reducerea TVA la produsele de panificatie au dus inflatia la 1,55% în decembrie 2013, nivelul minim al ultimilor 24 de ani, inflatia încadrându-se la limita inferioara în intervalul tintit de BNR pentru anul trecut, de 1,5-3,5%.

Banca centrala a mai atins tinta de inflatie în anii 2006 si 2011. Este pentru prima data când România are o inflatie anuala de sub 2%, adica limita uzuala în tarile occidentale, la care visa în anii de hiperinflatie si inflatie galopanta din perioada 1990-2000.

Pe de alta parte, PIB per capita în Ro­mâ­nia este de doar 7.000 de euro, fata de 32.000 de euro în zona euro, deci de patru ori mai redus, iar salariile sunt de 7-10 ori mai mici decât în Franta, Germania sau Olanda.

În lipsa reducerii TVA la produsele de panificatie si a anului agricol exceptional rata anuala a inflatiei din 2013 s-ar fi situat undeva în intervalul 3-3,5%, deci la limita superioara a tintei BNR, considera Eugen Sinca, analist – sef la BCR.

De altfel, cresterea anuala a preturilor marfurilor nealimentare a fost de 3,6%, iar cea a serviciilor de 3,4%, în timp ce preturile la produsele alimentare au scazut cu 1,8%.

Cu o rata anuala a inflatiei de aproape 1,6% în 2013, la limita inferioara a tintei BNR, România completeaza tabloul unei inflatii foarte scazute în Europa Centrala si de Est.

În Cehia inflatia a fost de 1,4% la finalul anului trecut (la o tinta a bancii centrale de 2%±1pp), în Polonia este estimata la 0,7% în decembrie (cu o tinta a bancii centrale de 2,5%±1pp), iar în Ungaria estimarile indica o rata a inflatiei în jurul valorii de 0,4% (fata de o tinta a bancii centrale de 3%).

Stabilizarea inflatiei la aceste niveluri joase este o performanta în conditiile în care pâna în 2004 România avea rate anuale ale inflatiei exprimate prin doua cifre, mai spune Sinca.

Pentru 2014 analistii anticipeaza ca inflatia va continua sa oscileze în primele luni în jurul pragului minim de 1,5%, însa, ulterior, va creste spre 3-4%.

Trendul descendent al inflatiei din prima parte a anului 2014 si cererea de consum înca slaba ar putea încuraja BNR sa continue ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie si diminuarea graduala a ratelor rezervelor minime obligatorii, masuri care vor putea antrena scaderea dobânzilor la credite si relansarea creditarii, cu impact favorabil asupra economiei. De altfel, BNR a început anul cu o reducere a dobânzii-cheie de la 4% la 3,75%, masura acompaniata de diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12%  si la valuta de la 20% la 18%.

Cum au evoluat preturile dupa 2005

În 2005, în primul an de tintire a inflatiei, preturile de consum au înregistrat o crestere anuala de 8,6% fata de tinta de 7,5%, în anul 2006 inflatia anuala a coborât spectaculos la 4,9%, sub tinta de 5%, iar în anul 2007 a urcat înapoi la fel de spectaculos pâna la 6,6%, peste tinta de 4%.

Nici în perioada 2008-2010 inflatia anuala nu a reusit sa ajunga în intervalul tintit de BNR. Lupta cu preturile a devenit mult mai dura pe fondul crizei financiare internationale, al scumpirii explozive a petrolului si a altor materii prime.

În anii de criza, angajamentul de tintire a inflatiei a intrat în conflict cu posibilitatea ca BNR sa contribuie la contracararea recesiunii. Pe lânga tinta de inflatie, BNR a avut de acomodat obiective uneori contradictorii legate inclusiv de politica de curs de schimb si de reglementarile în domeniul creditarii – adica a trebuit sa controleze cursul si sa tina în frâu creditarea.

Anul 2011 s-a încheiat cu o inflatie de 3,14%, în tinta, în timp ce în 2012 România a ajuns la o rata a inflatiei de 4,95%, în afara intervalului tintit, în urma productiei agricole slabe, a scumpirii energiei, a gazelor si a petrolului, precum si din cauza deprecierii leului. Cererea slaba din economie nu a putut contrabalansa o serie de cresteri de preturi.

Ce a influentat inflatia în 2013

BNR a atins anul trecut tinta de inflatie, fiind pentru a treia oara când banca centrala reuseste sa atinga acest obiectiv de când a adoptat strategia de tintire a inflatiei ca principal obiectiv monetar, în august 2005.

Inflatia a scazut puternic în lunile de toamna, sub 2%, dupa ce în primele doua trimestre din 2013 a oscilat în intervalul 5-6%.

Trendul descendent al inflatiei a încurajat relaxarea politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie. BNR a taiat dobânda-cheie în a doua jumatate a anului trecut cu 1,25 puncte procentuale, ducând-o la minimul istoric de 4%, în speranta ca si bancile comerciale vor reduce dobânzile la creditele în lei pentru a face costul împrumuturilor în moneda nationala  comparabil cu cel al creditului în euro.

Scaderea inflatiei a fost influentata în special de anul agricol bun si reducerea TVA la produsele de panificatie începând cu luna septembrie, de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost semnificativa, de circa 95%. În septembrie, dinamica anuala a inflatiei a decelerat semnificativ la 1,88%, fata de nivelul de 3,67% din august. În noiembrie, preturile de consum au stagnat fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a plasat la 1,83%.

În decembrie 2013 rata inflatiei a fost de 0,3% comparativ cu noiembrie, astfel ca fata de decembrie 2012 preturile de consum au înregistrat o crestere de 1,55%. Marfurile nealimentare au înregistrat o crestere anuala a preturilor de 3,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 3,4%, în timp ce la produsele alimentare s-a înregistrat o scadere a preturilor de 1,81%.

Banca centrala a revizuit prognoza de inflatie pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3% (fara a lua în calcul impactul majorarii impozitelor si taxelor), anticipând o scadere a ratei sub intervalul de variatie în prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza. Tinta de inflatie a BNR este de 2,5% +/- un punct procentual.

Ce spun analistii despre evolutia inflatiei în 2014

Eugen Sinca, analist-sef la BCR

În lipsa reducerii TVA la produsele de panificatie si a anului agricol exceptional, rata anuala a inflatiei din 2013 s-ar fi situat undeva în intervalul 3-3,5%, deci la limita superioara a tintei BNR. Inflatia se va mentine la minime istorice de 1-1,5% în prima jumatate a anului, iar din vara va creste treptat si va atinge 3,6% în luna decembrie, pe fondul scumpirii alimentelor si energiei. O inflatie scazuta va permite bancii centrale sa relaxeze în continuare politica monetara, iar în acest sens ne asteptam la o dobânda de politica monetara de 3,5% si la o rata a rezervelor minime obligatorii la lei de 8% pâna în luna martie.

Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit Tiriac Bank

Inflatia a avut o evolutie descrescatoare în 2013, ajutata atât de anul agricol bun, dinamica temperata a preturilor administrate, dar si modificarile fiscale precum reducerea TVA pentru pâine. Însa, efectul de baza pozitiv generat de acesti factori va fi eliminat în 2014, iar inflatia va accelera la 3,7% pâna la finalul anului (acciza pentru combustibili având un impact de aproximativ 0,4-0,6pp).

Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank

Inflatia a setat un nou record multumita recoltei deosebite si reducerii cotei TVA pentru produse de panificatie. Acest record va fi probabil spart în primul semestru din 2014 având în vedere ca efectele celor doua evenimente vor persista. Anticipam o inflatie medie în primul semestru inferioara pragului de 1,5%, însa normalizarea preturilor alimentelor si cresterea accizelor pentru combustibil vor trimite probabil inflatia catre 4,5% la finalul anului 2014.

Florentina Cozmânca, senior economist la RBS Bank

Anticipam ca pe tot parcursul anului 2014 rata anuala a inflatiei se va mentine sub limita superioara de 3,5% a intervalului tintit de BNR de A/-1 punct procentual în jurul nivelului de 2,5%. Mai mult, ne asteptam ca rata inflatiei sa se reduca în primul trimestru, în ciuda cresterii preturilor produselor accizabile ca urmare a modificarii modului de calcul al accizelor (aplicarea cursului de schimb si indexarea cu rata medie anuala a inflatiei). Astfel, anticipam ca rata anuala a inflatiei sa coboare sub pragul de 1,5% în primul trimestru, deci sa iasa temporar din intervalul tintit de banca centrala, urmând sa creasca treptat spre sfârsitul anului, catre 3,3-3,4%. Consideram ca banca centrala va continua ciclul de relaxare a politicii monetare.

Rozalia Pal, economistul-sef al Garanti Bank

Inflatia va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% în prima jumatate a anului 2014, dar va creste în a doua parte a anului pâna la 3,5%. Factorii care vor putea influenta semnificativ dinamica inflatiei în 2014 sunt masurile anuntate de liberalizare a preturilor la energie (crestere de aproximativ 10%) si gaze (crestere de aproximativ 8%), dar si indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie 2014 si cresterea accizelor la carburanti (pretul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflatiei de 0,5 puncte procentuale). Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie