Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu: Masura neimpozitarii profitului reinvestit, o masura pe care o solicitam de aproape doua decenii

 

Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante, a declarat ca masura neimpozitarii profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odata cu cea de scadere a CAS, daca aceasta nu va avea un impact bugetar negativ si dupa discutii pe aceasta tema în USL si cu FMI. „Sunt analize, sunt calcule sa vedem care este impactul bugetar astfel încât, daca din calculele care se fac de Comisia Nationala de Prognoza, Directia de Economie, nu avem un impact bugetar negativ, putem sa o luam ca o masura de relansare economica, bineînteles dupa o decizie în USL, dupa o discutie cu FMI, cu Comisia Europeana”, a spus Chitoiu, întrebat daca ia în calcul varianta neimpozitarii profitului reinvestit.

ovidiu nicolescuPresedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat ca generalizarea neimpozitarii profitului investit în toate activele productive este o masura pe care CNIPMMR o solicita de aproape doua decenii.

„Operationalizarea sa din luna iulie ar fi foarte binevenita, pentru ca ar reprezenta un balon de oxigen pentru acei întreprinzatori care mai au profituri si care doresc sa investeasca, din pacate acestia nu sunt foarte multi, si ar fi foarte binevenita pentru economia nationala, pentru ca prin aceasta masura în mod precis vom avea câteva zeci de mii de întreprinzatori care ar investi, ceea ce ar însemna crearea într-o jumatate de an a câtorva zeci de mii de locuri de munca si o crestere a PIB-ului de 0,5-1% anual. Este o masura foarte binevenita si noi ne-am fi dorit ca ea sa fie adoptata la începutul acestui an ca sa aiba efecte pe întreaga perioada, sa fie un factor de relansare a economiei românesti, pentru ca aceasta masura este dictata de mai multe necesitati cu caracter obiectiv, în primul rând datorita faptului ca firmele pe criza prelungita sunt decapitalizate si investitiile lor în economie au scazut, în al doilea rând datorita faptului ca investitiile straine s-au redus”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

El a spus ca în 2013 investitiile straine comparativ cu anul precedent s-au redus aproape la jumatate. „Datorita faptului ca investitiile statului în economie au scazut în aceasta perioada si deoarece bancile sunt foarte reticente în a finanta economia româneasca si sunt foarte reticente în special în a finanta IMM-urile, în aceste conditii, aceasta masura este mai mult decât binevenita si noi asteptam sa fie instrumentalizata si sa devina operationala cât mai curând cu putinta pentru ca este interesul populatiei acestei tari pentru crearea de noi locuri de munca, interesul tarii în ansamblu prin cresterea PIB-ului si a taxelor si impozitelor aferente acestor cresteri la bugetul statului. Este foarte necesara pentru mediul de afaceri, care asteapta de mai mult timp masuri concrete ale Guvernului realmente care sa stimuleze, sa impulsioneze crearea de firme mici si mijlocii în România”, a precizat Nicolescu.

„Foarte multe lucruri benefice s-au discutat pentru mediul de afaceri si foarte putine s-au pus în aplicare”

Presedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzatori din România (PTIR), Florin Jianu, spune ca masura se putea aplica din luna iulie a anului 1990, nu a anului 2014. „Noi am facut mai multe calcule de impact economic si am aratat ca statul câstiga mult mai mult prin profitul reinvestit care înseamna TVA, înseamna consum, înseamna noi locuri de munca, deci este o decizie salutara pe care o asteptam, dar nu stiu de ce trebuie sa asteptam pâna în iulie, pentru ca pentru alte tipuri de reglementari fiscale care nu sunt neaparat în favoarea noastra nu trebuie sa asteptam sase luni, asa cum cere Codul fiscal. Este o chestiune salutara pe care mediul de afaceri o asteapta de mult si care va avea cu siguranta un impact economic pozitiv în rândul întreprinderilor. Cea mai simpla metoda de investitie si cea mai la îndemâna sunt banii proprii si atunci, daca exista un stimulent de acest tip, practic întreprinzatorul este încurajat sa se dezvolte, sa-si foloseasca capitalul în scopul dezvoltarii firmei pe care o detine, a extinderii. Lucrul acesta este avantajul imediat pentru întreprinzatori si, de asemenea, exista avantaje pentru stat, pentru ca studiile arata faptul ca acest 16% care înseamna impozit pe dividende este mult mai mic decât ceea ce înseamna reinvestirea profitului si dintr-o data avem 19% TVA, dintr-o data data avem în consum, achizitii, si practic acei bani sunt repusi în circuitul economic”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele PTIR, Florin Jianu.

El crede ca statul a realizat faptul ca majoritatea întreprinzatorilor nu mai realizeaza profit de foarte multa vreme si pentru a reda încrederea mediului economic a venit cu aceasta masura. „Dar sa o vedem pusa în aplicare, ca de la declaratii pâna la fapte este o distanta mare. Si cred ca ar trebui subliniat faptul ca noi ne-am dori sa o vedem pusa în aplicare. Asa foarte multe lucruri s-au discutat si legat de legea IMM-urilor care a plecat la Parlament într-o forma care nu înseamna absolut nimic, ca si plus adus mediului economic. Deci foarte multe lucruri benefice s-au discutat pentru mediul de afaceri si foarte putine s-au pus în aplicare”, a conchis Jianu.
„Este o idee buna, pentru ca asta ar favoriza nu într-o masura capitala România, pentru ca procentul este înca mic la întreprinderi si mai ales la societatile mici si mijlocii, dar faptul ca da aceasta posibilitate este o deschidere pe care eu o apreciez. Din pacate, am mari suspiciuni în legatura cu realismul acestei propuneri si cu posibilitatea punerii ei în practica. Mi-e teama ca este un anunt cu caracter electoral, pentru ca anul 2014 este unul foarte dificil din punct de vedere al sustinerii bugetare si orice micsorare a veniturilor la buget devine periculoasa. Sa ne amintim ca exista o amânare care dupa parerea mea va deveni daca nu prelungita, definitiva, o amânare a introducerii accizei la combustibil. Sa nu uitam ca exista intentii de majorare pensiilor si a salariilor la medicii stagiari si la profesori, sa nu uitam ca exista si o cheltuiala pe care bugetul trebuie sa o faca neaparat pentru alegeri, sa nu uitam ca exista deja promisiune ferma ca am asista la o reducere a CAS-ului si sa nu uitam ca exista si o crestere a salariului minim care si el prin efectele colaterale pe care le are poate sa duca la o reducere cel putin temporara a veniturilor la buget, deci înca o reducere a veniturilor bugetare chiar daca, subliniez, pe termen mediu si lung ar fi foarte binevenita pentru ca ar favoriza dezvoltarea mediului de afaceri, dar ma îndoiesc ca la nivelul anului 2014 ea va fi sustenabila si mai ales ca va fi aprobata de FMI”, a declarat, pentru Curierul National, analistul Mircea Cosea.

El a afirmat ca sustine propunerea de neimpozitare a profitului reinvestit, o saluta ca fiind o masura care ar putea duce la o relaxare a mediului economic si de afaceri, dar nu vede înca posibilitatea reala de aplicare la nivelul anului 2014. „Efecte bugetare imediate sunt de reducere a veniturilor la buget. Evident ca orice scutire de taxe duce la asa ceva, dar pe termen mediu si lung va duce la o crestere a veniturilor bugetare pentru ca o astfel de masura stimuleaza mediul de afaceri, da posibilitatea de creare de locuri de munca, deci daca acest Guvern si domnul Chitoiu au acest curaj si aceasta posibilitate de demonstrare în fata FMI ca aceasta masura, chiar daca imediat ar putea avea efecte, sa zicem, negative asupra veniturilor bugetare, pe termen mediu si lung ea va fi foarte benefica. Este o chestiune care în politica bugetara se cheama investitie prin reducere, adica este o investitie în viitor prin reducerea temporara a unor impozite care blocheaza de fapt dezvoltarea ulterioara”, a precizat Cosea.

El a spus ca în momentul de fata beneficiul la nivel national la IMM si pe ansamblul economiei este înca mic, pentru ca economia nu si-a dat înca drumul, fiind o economie cu dificultati, sufocata de fiscalitate. „În teorie am avea beneficii, în practica beneficiile sunt mici în România, este o foarte mica posibilitate în prezent ca întreprinderile mici sa reinvesteasca profitul, pentru ca nu prea au profit. În masura în care ele ar avea profit, neimpozitarea ar duce la o scadere a veniturilor bugetare, dar daca acest profit este reinvestit, atunci economia ar câstiga pe termen mediu si lung pentru ca aceasta reinvestire înseamna dezvoltarea activitatii, deci înseamna crearea de locuri de munca si prin aceasta marirea masei de impozitare”, a mai spus Mircea Cosea.

Erbasu, PSC: Neimpozitarea profitului reinvestit va ajuta firmele si economia

Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu, spune ca legea în sine exista si ca este prea devreme sa se vorbeasca de efecte pâna când nu vor fi vazute normele de aplicare. „Profiturile firmelor sunt foarte mici. Daca 15-20% din profit va fi scutit de impozit, masura nu va avea efect. De asemenea, neimpozitarea profitului reinvestit va ajuta firmele si economia, dar va trebui ca aplicarea legii sa fie corecta”, a explicat, pentru Curierul National, presedintele PSC, precizând ca sectorul privat poate genera crestere economica si ca efectele masurii se vor vedea în 2015.

Olteanu, UNPCPR: Speram ca acest banut lasat în punga societatilor comerciale sa nu fie extras ulterior prin masuri parafiscale mascate

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, a afirmat ca neimpozitarea profitului reinvestit era necesara înca de acum 3-4 ani si ar fi fost oportuna de la 1 ianuarie 2014, dar e bine ca se întâmpla si la 1 iulie. „Nu cred ca vor avea loc scaderi semnificative ale bugetului, deoarece despre profit sunt foarte putini patroni care mai vorbesc. Totusi pentru firme este un banut în plus la dispozitia acestora. Speram ca acest banut lasat în punga societatilor comerciale sa nu fie extras ulterior prin masuri parafiscale mascate, desi cred ca nu întâmplator s-a repus pe tapet certificarea de catre un expert al profitului realizat de societatile comerciale. De asemenea, influenta masurii de neimpozitare a profitului reinvestit este doar o picatura în conturile aproape goale ale investitorilor români. Fara masuri de investitii si crestere a consumului, mediul de afaceri va exersa si în acest an 2014 tehnici de supravietuire”, a spus presedintele UNPCPR. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie