Fosta presedinta a CSM, Oana Schmidt-Haineala: Marea coruptie nu poate fi combatuta doar de procurori si judecatori
Oana Schmidt-Haineala, 38 de ani, fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), declara ca „marea coruptie nu poate fi combatuta doar de procurori si judecatori“, fiindca acestia au nevoie de un „cadru normativ“ si de „instrumentele necesare“, pe care doar clasa politica le pot asigura. Dupa „martea neagra“, când Parlamentul a modificat Codul Penal – oferindu-le parlamentarilor superimunitate – si când a propus legea amnistiei si gratierii, s-a observat un „regres major“ în ceea ce priveste lupta anticoruptie. Reprezentanta CSM considera ca „atacurile la adresa independentei justitiei“ vor aparea în Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), sugerând ca e posibil sa fie incluse în acest context si declaratiile premierului Victor Ponta.
În ceea ce priveste cererea facuta de Sectia de Judecatori a CSM prin care i se solicita Inspectiei Judiciare sa verifice celeritatea unor dosare ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si daca DNA si Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) instrumenteaza dosare dintr-o anumita zona a esichierului politic, Oana Schmidt-Haineala lasa sa se înteleaga ca este vorba despre o încalcare a regulilor: „Sectia pentru Judecatori a CSM nu are abilitatea sa dispuna controale asupra procurorilor si viceversa“.
Adjuncta sefului diplomatiei americane, Victoria Nuland, care a vizitat România vineri si sâmbata, a declarat ca a fost informata despre „posibilele solutii de viitor“, dar ca nu i-a fost „deloc clar“ care este „traiectoria viitoare“ în legatura cu ce-si doreste Guvernul de la Bucuresti în privinta luptei cu marea coruptie. Cum decriptati acest mesaj?
O.S.H.: Din ce am vazut, declaratiile oficialului american se refereau la actele normative discutate de Parlament în ceea ce media numeste „martea neagra“… Cred ca mesajul este în aceeasi linie ferma adoptata de Ambasada SUA imediat dupa sedinta Parlamentului de la începutul lunii decembrie. Mai cred ca, pentru a fi credibili si pentru a ne demonstra angajamentul în consolidarea statului de drept si a valorilor democratice, nu este suficient sa vorbim frumos si sa facem promisiuni, ele trebuie dublate de fapte.
„E îngrijorator ca exista atacuri la adresa independentei justitiei“, a mai declarat diplomata americana. Despre ce atacuri ar fi vorba?
O.S.H.: Independenta justitiei este o valoare esentiala a statului de drept si modul în care se realizeaza protectia ei este atent urmarit de partenerii nostri externi. În ultimii doi ani, CSM, institutia care, potrivit Constitutiei, trebuie sa apere independenta justitiei, a luat frecvent pozitii publice în acest sens. Vorbim deci de situatii numeroase în care sectiile sau plenul, ori conducerea CSM au sesizat Inspectia Judiciara si în care s-a constatat ca independenta justitiei a fost încalcata prin declaratii publice ale unor actori politici.
Seful Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus dupa întâlnirea cu diplomatii Ambasadei SUA ca reprezentantii CSM nu vor fi „pionii vreunei ambasade“, ca ei nu se vor „plânge într-o parte sau în alta pentru ca oricum prea mult sprijin nu primesc“. E o delimitare fata de criticile Statelor Unite sau un semnal ca aceste critici nu vor fi luate în seama?
O.S.H.: În primul rând, nu stiu daca au existat sau nu critici din partea Ambasadei SUA, toate informatiile pe aceasta tema le detin din media. În al doilea rând, eu consider ca este esential pentru credibilitatea Consiliului ca dialogul onest, deschis si constant cu partenerii externi sa fie mentinut. Sa nu uitam ca progresele s-au facut în justitie în cadrul configurat de MCV, ca anumite derapaje au fost stopate în acest cadru, ca suntem parte a unei sinergii, si nu pionii cuiva. Este esential, pentru a fi respectati, sa ne respectam partenerii strategici; or, SUA, UE, Comisia Europeana interactioneaza cu noi prin mecanismele diplomatice. Avem proiecte finantate de ambasade – de plida, de Ambasada Olandei –, sunt schimburi de bune practici benefice pentru sistemul judiciar românesc, care ne-au ajutat mult în cursul timpului. Pe segmentul nostru, al justitiei, parteneriatele externe trebuie consolidate si dezvoltate, nicidecum sistate.
Daca Inspectia Judiciara da dreptate constatarilor Sectiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în privinta lui Victor Ponta, care vor fi urmarile?
O.S.H.: Hotarârea Sectiei pentru Procurori este foarte clara si concordanta cu celelalte hotarâri adoptate de plen sau sectie atunci când s-a solicitat apararea independentei justitiei. Inspectia trebuie sa verifice daca afirmatiile premierului au lezat independenta justitiei, ca valoare fundamentala a statului de drept. Raportul Inspectiei este apoi supus votului plenului CSM. Daca se va hotarî în plen ca s-a afectat independenta justitiei, CSM va adopta o pozitie publica pe aceasta tema.
Citeste mai departe pe romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!