Cate plinuri de motorina pot face un roman, un bulgar sau un neamt?

 

La pompele din România, litrul de motorina se vinde cu unul dintre cele mai mici preturi din UE, dar soferii nu îsi pot permite din salariul net câstigat lunar sa alimenteze cu mai mult de cinci plinuri. Astfel, tara noastra se situeaza, conform calculelor gândul, pe penultimul loc în UE la numarul de plinuri de motorina pe care le poti face cu banii câstigati într-o luna de munca.

benzinaLitrul de motorina se vinde în România cu 1,30 euro, al cincilea cel mai redus la nivelul comunitatii, dupa Luxemburg, Letonia, Lituania si Polonia, potrivit celor mai recente date energy.eu.

Pretul motorinei de la pompele românesti este apropiat de cel din Franta, Cehia, Estonia, Germania si Austria. Astfel, francezii, cehii si estonienii vând litrul de motorina cu 3 eurocenti mai scump decât românii, respectiv cu 1,33 euro, în timp ce germanii si austriecii îl vând cu 4 eurocenti mai scump, deci cu 1,34 de euro.

Lunar, însa, acestia câstiga mai multi bani decât angajatii din tara noastra, lucru care face ca si numarul de litri de motorina pe care îi pot cumpara din câstigurile nete obtinute la final de luna sa fie mai mare.

Românii obtin un câstig net lunar de 301 euro, conform celor mai recente date Eurostat aferente anului 2012, din care pot face doar de cinci ori plinul daca au o masina cu un rezervor de 45 de litri. Cehii si estonienii, care încaseaza lunar cu pâna la 366 de euro în plus fata de români, pot alimenta cu pâna la 11 plinuri de motorina din salariul net obtinut.

Mai norocosi se pot considera austriecii si germanii ale caror câstiguri nete sunt de aproximativ sapte ori mai mari decât cele ale românilor. Austriecii scot din buzunar pentru un plin de motorina de 45 de litri 60 de euro, dar au un salariu net lunar de 2.198 de euro si pot face plinul de 36 de ori în patru saptamâni, în timp ce nemtii platesc acelasi pret pe plinul de motorina, dar câstiga al treilea cel mai mare salariu din UE si pot cumpara 37 de plinuri pe luna, conform calculelor gândul.

Care este situatia în Bulgaria si în Ungaria

Vecinii bulgari sunt nevoiti sa cheltuiasca cu 5 eurocenti în plus fata de români pentru fiecare litru de motorina achitionat si pot face un plin cu 61 de euro. Ei obtin si cel mai mic câstig net lunar din UE, respectiv de doar 233 de euro, si îsi permit sa faca lunar din banii câstigati pâna la 4 plinuri de motorina, potrivit calculelor gândul.

Mai bine decât românii si bulgarii o duc ungurii care, desi platesc 1,39 euro pe litrul de motorina, au un salariu net lunar mai mare cu 171 de euro decât cel al angajatilor din tara noastra. Acesta le permite sa faca în patru saptamâni trei plinuri în plus fata de români si patru plinuri în plus fata de bulgari, deci opt alimentari cu carburant. Tot opt plinuri pot face si letonii, polonezii si slovacii.

Unde gasesti cea mai ieftina motorina în UE

Litrul de motorina se vinde în Luxemburg la cel mai mic pret din UE, cu 1,19 euro. Câstigurile nete anuale ale cetatenilor acestui stat ajung la 28.814 euro, deci sunt de opt ori mai mari decât în România. Astfel, luxemburghezii încaseaza al doilea cel mai mare salariu net anual din UE, dupa belgieni, si îsi permit sa faca 45 de plinuri de motorina pe luna, cele mai multe la nivelul statelor membre ale uniunii, conform calculelor gândul.

În ciuda avantajului de a obtine cel mai mare câstig din UE, un belgian poate face doar 37 de plinuri de motorina pe luna din cauza pretului carburantului, de 1,45 de euro pe litru. Acest lucru plaseaza statul pe al doilea loc în top la nivel european, dupa Luxemburg, la egalitate cu Germania.

Motorina se vinde cel mai scump în Marea Britanie si în Italia, cu 1,66 euro, respectiv cu 1,68 euro pe litru. Un britanic poate face, gratie salariului sau net lunar de 1.992 euro, 27 de plinuri de motorina, în timp ce un italian poate face cu sase mai putin.

Acesta din urma cumpara de la pompe cea mai scumpa motorina, dar obtine un salariu net lunar de 1.591 de euro, motiv pentru care pot face 21 de plinuri în patru saptamâni, cu doua mai putin decât spaniolii si irlandezii, dar cu unul în plus fata de suedezi. gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie