Actorul Mihai Fotino a murit

 

Mihai (Misu) Fotino, actor al Teatrului National Bucuresti (TNB), a murit luni, la vârsta de 83 de ani. Misu Fotino a murit luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucuresti, unde era internat de aproape o saptamâna, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unitatii sanitare, medicul Dana Safta.

mihai fotinoMisu Fotino a murit dupa o lunga si grea suferinta, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Safta.

Totodata, actorul Alexandru Arsinel a precizat pentru MEDIAFAX ca Misu Fotino a absentat „fortat” de pe scena din cauza unui accident vascular cerebral.

„Maestrul Mihai Fotino (Misu Fotino) a încetat din viata, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuti pe scena Teatrului National «I. L. Caragiale» din Bucuresti, artistul a dat viata unor personaje memorabile. Îti multumim, Maestre!”, se arata si într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficiala de Facebook.

Nascut pe 14 septembrie 1930, în Bucuresti, Mihai Fotino (cunoscut si ca Misu Fotino), si-a construit o cariera bogata în teatru, dar si în cinematografie si în televiziune abordând mai ales genul comediei.

Copilaria si adolescenta le-a trait la Brasov, unde tatal lui, Misu Fotino – fondator al Teatrului de Stat din Brasov -, era actor si cu care a jucat împreuna înca de când era foarte mic. A debutat la vârsta de sase ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”, iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Brasov.

A fost remarcat de marele regizor Sica Alexandrescu, care a decis sa-l aduca la Bucuresti. Din 1956, a jucat la Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti.

Totodata, Mihai Fotino a jucat în numeroase filme si productii de televiziune, printre acestea numarându-se „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Porto-Franco” (1961), „Codin” (1963), „Politica si delicatese” (1963), „Titanic vals” (1964), „Amprenta (1967), „Balul de sâmbata seara” (1968), „Elixirul tineretii (1975), „Tufa de Venetia” (1977), „Chirita la Iasi” (1987), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).

La cea de-a XIV-a editie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului”. Ana Obretin, mediafax.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie