Obiectivul Primariei Municipiului Bucuresti in 2014: Unificarea RADET cu electrocentralele si centralele termice din Capitala

 

Unificarea RADET cu electrocentralele si centralele termice din Capitala reprezinta anul acesta un obiectiv prioritar al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), a declarat pentru Agerpres viceprimarul Dan Darabont. El a spus ca reunirea productiei si distributiei de energie termica intr-o singura societate comerciala din subordinea PMB va duce la o imbunatatire a serviciului, precum si la o gestionare a acestui sistem de termoficare cu criterii de economicitate.

RADETDarabont a informat ca un alt obiectiv prioritar al PMB vizeaza reorganizarea RATB. „In mod evident, Regia va necesita o reorganizare. La sfarsitul lui 2013 au avut loc concursuri pentru managementul Regiei, vor fi noi directori pe fiecare directie. Avem de discutat noul buget, noua subventie pentru transportul de suprafata. Pe de alta parte, legislatia ne obliga sa transformam RATB, in 2014, in societate comerciala. Acest fapt va implica o serie de aspecte de reorganizare”, a afirmat viceprimarul.

Viceprimarul Capitalei a subliniat ca un alt obiectiv al PMB este in acest an asigurarea bunei functionari a metroului. „Ca efect al descentralizarii, metroul va trece din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a PMB. Aceasta ne ridica o noua sarcina, foarte importanta, referitor la asigurarea unui transport civilizat in municipiu. Din punct de vedere financiar si organizatoric va fi foarte importanta asigurarea nivelului calitativ al serviciilor. Vom avea un nou partener social de discutie in sindicatul Metrorex, care e unul foarte bine organizat si face parte din aceeasi centrala sindicala cu cel mai important sindicat din cadrul RATB”, a declarat Dan Darabont.

Acesta a atras atentia ca PMB nu isi permite sa preia metroul si sa nu poata sa plateasca salariile angajatilor. „Prin efectul descentralizarii, cel putin acum, in 2014, vine si problema, vine si sursa financiara, cel putin teoretic. Noi, insa, trebuie sa fim foarte precauti si experienta unor alte episoade de descentralizare ne arata ca e bine sa ne prevedem cat mai multe resurse bugetare in cazul in care sursele promise din partea administratiei centrale nu vin foarte repede, odata cu responsabilitatile respective. Nu ne permitem sa preluam metroul, dar sa nu putem plati de exemplu salariile oamenilor”, a spus viceprimarul.

In opinia sa, este o „anomalie” faptul ca in Capitala, spre deosebire de orice alt oras din Romania, taxele si impozitele platite de bucurestean raman la primaria sectorului in care acesta locuieste, „in timp ce transportul in comun si termoficarea sunt platite de catre Primaria Capitalei”.

„Sloganul <<Eu platesc si vreau sa am un serviciu de transport sau unul de caldura ori un serviciu public adecvat>> nu prea functioneaza in Bucuresti, pentru ca bugetul Capitalei se formeaza in acest moment in proportie de peste 95% din alocatii de la bugetul central, de la Ministerul Finantelor. De aceea, vreau sa subliniez importanta unui bun dialog care, din fericire, in acest moment, exista intre administratia locala a Capitalei si Guvernul Romaniei”, a adaugat Darabont. finantistii.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie