Atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale propune in dezbatere publica un nou proiect de act normativ privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.

atestat reteta consacrataScopul actului este acela de a reglementa conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar care desfasoara activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea inregistrarii in Registrul National al Retetelor Consacrate (R.N.R.C.)

Inregistrarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti va fi voluntara.
Actul stabileste o serie de definitii:
a) reteta consacrata romaneasca – reprezinta produsul alimentar romanesc fabricat cu respectarea compozitiei utilizate cu mai mult de 30 de ani inainte de data intrarii in vigoare a prezentului ordin;
b) compozitia produsului – totalitatea ingredientelor care alcatuiesc un produs alimentar;
b) documentatia tehnica – date si documente care stau la baza atestarii unui produs alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti: nume produs, descrierea materiilor prime si a ingredientelor folosite, reteta consacrata, schema tehnologica, descrierea procesului tehnologic, descrierea indicatorilor de calitate: senzoriali, fizico- chimici, microbiologici; elemente specifice privind ambalarea si etichetarea produsului alimentar; conditii de depozitare si transport; proceduri si metode de control;
c) cod produs alimentar – numar de identificare a codului categoriei produsului, a codului produsului si a operatorului din sectorul alimentar 00 – 00 – 00;
d) atestat produs alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti – document eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care certifica faptul ca produsul alimentar respecta reteta consacrata romaneasca;
e) Registrul National al Retetelor Consacrate, denumit in continuare R.N.R.C. – registru gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care contine: denumirea operatorului din sectorul alimentar, datele de identificare si de contact ale acestuia, denumirea produsului alimentar atestat, numarul atestatului din R.N.R.C.;
f) logo-ul reteta consacrata – reprezinta simbolul care figureaza pe etichetele produselor alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti care se comercializeaza sub o denumire inregistrata in R.N.R.C.;
g) incercare – reprezinta determinarea uneia sau a mai multor caracteristici ale unui produs alimentar, in conformitate cu o procedura;
h) raport de incercare – reprezinta documentul care cuprinde date privind: numarul raportului, denumirea comerciala a produsului, codul produsului alimentar analizat, datele de identificare ale operatorului din sectorul alimentar, metoda de incercare folosita, data primirii produsului alimentar, modul de esantionare, rezultatele incercarii, numele, functia si semnaturile persoanelor care valideaza raportul de incercare;
i) neconformitate – reprezinta neindeplinirea unei cerinte de compozitie si a parametrilor de calitate ai produsului alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti.

R.N.R.C. va fi infiintat si administrat de catre Directia Generala Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, informatiile cuprinse in R.N.R.C. urmand sa fie facute publice pe site-ul la sectiunea „Industrie Alimentara”. Directia Generala Industrie Alimentara intocmeste lista retetelor consacrate romanesti, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publica pe site-ul MADR, insotita de documentatia tehnica.

Lista retetelor consacrate romanesti se actualizeaza periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, insotite de documentatiile tehnice, care se aproba de Directia Generala Industrie Alimentara.

Se infiinteaza totodata Comisia tehnica de validare a produselor tip reteta consacrata, numita in continuare Comisia, alcatuita din 2 reprezentanti ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii  si Dezvoltarii Rurale, un reprezentant al Ministerului Sanatatii, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si 3 reprezentanti ai organizatiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

Comisia va avea urmatoarele atributii:
a) elaborarea si revizuirea cerintelor sistemului”retete consacrate”;
b) validarea propunerilor de produse retete consacrate realizate de organizatiile patronale din domeniu;
c) elaborarea criteriilor de inspectie,obiectivelor si frecventa minima a inspectiilor;
d) analiza rezultatelor inspectiilor.

infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie