Victoria Nuland: Statul de drept intarit garanteaza o Romanie prospera

 

SUA au „un interes profund” în dezvoltarea statului de drept, a justitiei, a deschiderii economice, a transparentei în România, a declarat, sâmbata, Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA, dupa o întrevedere pe care a avut-o la MAE cu ministrul Titus Corlatean. De asemenea, Nuland a catalogat drept „îngrijoratoare” provocarile politice la adresa independentei sistemului judiciar din România.

Victoria Nuland„SUA au interes profund în dezvoltarea continua a statului de drept, justitiei, deschiderii economice, transparentei în România (…) Am discutat aceste probleme astazi, întotdeauna vom fi deschisi în legatura cu interesul profund al SUA în reforma continua si traseul democratic al României, interesul pe care îl avem pentru întarirea statului de drept, deoarece o Românie puternica, democratica si prospera este cel mai bun partener pentru SUA si cel mai bun aliat NATO”, a spus oficialul american.

„O Românie puternica, democrata si prospera este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO si cel mai bun membru UE, în slujba responsabilitatii globale pe care o împartim si a parteneriatului nostru strategic”, a mai spus diplomatul american.

Diplomatul american a transmis României felicitarile presedintelui Obama, ale secretarului de stat John Kerry si ale secretarului Apararii, Hagel cu ocazia împlinirii a zece ani de prezenta a României în NATO si „pentru tot ce am facut împreuna în acest timp”.

În declaratia pe care a sustinut-o la sediul MAE, Nuland a vorbit si despre parteneriatul strategic româno-american, despre prezenta româneasca în teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan, dar si despre acordul de liber-schimb între UE si SUA .

Nuland a spus ca 2014 va fi un an foarte important în relatia economica bilaterala, dar si în relatiile SUA cu UE si comunitatea trans-atlantica, dupa relansarea negocierilor pentru acordul de liber-schimb UE-SUA, care va forma „o zona de liber-schimb de la Los Angeles la Vilnius, locuri de munca si crestere economica în toata lumea”.

„Sa demonstram ca lucrând împreuna suntem mai prosperi”, a remarcat Nuland, spunând ca acest acord este si un „element-cheie” în relatiile economice româno-americane.

Nuland i-a multumit ministrului de Externe, Titus Corlatean ca „si-a facut timp sa discute” într-o zi speciala pentru el, aniversarea sa.

Victoria Nuland considera „îngrijoratoare” provocarile politice la adresa justitiei din România

Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a catalogat,sâmbata, drept „îngrijoratoare” provocarile politice la adresa independentei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice si cetatenii sa sustina independenta justitiei.

Într-o declaratie facuta la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti, Victoria Nuland a catalogat drept îngrijoratoare „atacurile” asupra independentei justitiei, precum si „provocarile” oricarui partid politic asupra sistemului judiciar.

Oficialul american a îndemnat toti românii sa sustina independenta sistemului judiciar de interferentele politice, subliniind ca o justitie independenta si o presa libera sunt „esentiale” pentru o democratie puternica.

Nuland: SUA doresc o Românie cât mai puternica si mai curata posibil

SUA doresc o Românie „cât mai puternica posibil, cât mai curata posibil”, a declarat, sâmbata, Victoria Nuland, asistent al secretatului de stat al SUA, în timpul unei întâlniri cu jurnalistii, la ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

Întrebata care este mesajul sau principal pentru guvernul român, diplomatul american a raspuns: „SUA doresc o Românie cât mai puternica posibil, cât mai curata posibil si cât mai democratica, care sa continue sa fie marele nostru aliat aici”. Indira Crasnea, Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie