Taxa clawback, calculata diferentiat, in functie de consumul individual pe care fiecare societate – Propunerea producatorilor de medicamente

 

Producatorii de medicamente originale propun ca taxa clawback sa fie calculata diferentiat în functie de consumul individual pe care fiecare societate îl determina în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

taxa clawbackPotrivit sursei citate, în prezent toate companiile farmaceutice platesc catre stat o taxa de clawback care se ridica la aproximativ 14 la suta din cifra de afaceri (adica 14 la suta din totalul vânzarilor companiei). Taxa este platita numai de companiile producatoare de medicamente, însa taxa este calculata inclusiv pentru adaosurile de distributie si de farmacie pe care nu le încaseaza companiile producatoare de medicamente, atrag atentia producatorii de medicamente originale.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat anul trecut ca va propune calcularea taxei clawback diferentiat pentru medicamente originale (sau inovative) si respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale caror brevete au expirat).

Companiile producatoare de medicamente originale se tem ca, în urma aplicarii clawback-ului diferentiat, pentru ele taxa poate ajunge pâna la 30 la suta din vânzarile realizate. În aceste conditii, exista pericolul retragerii unor produse de pe piata din România, arata reprezentantii producatorilor de medicamente inovative.

Astfel, ei propun ca fiecare companie, indiferent daca este producatoare de medicamente originale sau generice, sa plateasca o taxa în functie de consumul individual pe care îl determina în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Atât reprezentantii producatorilor de medicamente originale, cât si cei ai companiilor producatoare de generice se vor întâlni la sfârsitul saptamânii cu oficiali ai Ministerului Sanatatii pentru a discuta privind clawback-ul diferentiat. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie