Lukoil dezvolta in Bulgaria cea mai puternica rafinarie din zona. Va mai rezista rafinaria Petrotel de la Ploiesti?
Rafinaria Lukoil de la Burgas va fi modernizata si extinsa pâna la o capacitate egala cu a tuturor celor trei mari unitati de rafinare din România. Va mai rezista rafinaria Petrotel de la Ploiesti?
Subsidiara din Bulgaria a companiei petroliere ruse Lukoil a contractat o linie de credit de 570 de milioane de euro pentru a moderniza rafinaria Lukoil de la Burgas, cea mai mare din Europa de Sud Est în termeni de capacitate de rafinare.
Potrivit Novinite, cele 570 de milioane de euro vor fi investite în dezvoltarea unei unitati de hidrocracare, ce va creste atât capacitatea de rafinare, dar si calitatea produselor petroliere finite. Noua unitate de hidrocracare va creste cu 2,5 milioane de tone pe an capacitatea rafinariei si ve permite rusilor sa creasca volumul de motorina euro 5 produsa aici cu 1,2 milioane de tone pe an. Cererea pentru motorina este mai mare decât cea de benzina, în ultimii ani, pe piata europeana.
În plus, dupa finalizarea investitiei, emisiile de gaze cu efect de sera ale rafinariei vor fi reduse . În plus, actualele instalatii de procesare a deseurilor, care folosesc o tehnologie învechita, vor fi înlocuite.
Noua unitate, care va fi operationala începând din 2015, va fi cea mai mare unitate de hidrocracare din Europa de Est si a zecea din lume. Instalatii similare mai sunt operationale în Statele Unite, Canada, Mexic, Japonia, Kuweit si Polonia.
Investitia initiala în acest proiect este de 1,2 miliarde de dolari. Din finantarea de 570 de milioane, 95% vor fi suportate de SACE, un fel de Eximbank al Italiei, iar restul de catre banci internationale, ca Societe Generale, ING Bank, BNP Paribas si Unicredit.
Chiar si înainte de aceasta modernizare, rafinaria Neftochim Burgas era cea mai mare din Europa de Sud Est, cu o capacitate nominala de rafinare de 9,5 milioane de tone. Dupa ce se vor adauga cele 2,5 milioane de tone, când unitatea de hidrocracare va fi functionala, rafinaria de la Burgas va fi, cu cele 12 milioane de tone ale sale, comparabila cu cele trei rafinarii mari din România la un loc. Petromidia (detinuta de KazMunaiGaz), cea mai mare, are o capacitate de circa 5 milioane de tone, Petrobrazi (OMV Petrom) cu 4,2 milioane de tone pe an iar Petrotel (Lukoil) 2,8 milioane de tone.
Ce se întâmpla în România
Întrebarea care se pune este legata chiar de viitorul ultimei dintre cele trei mari rafinarii românesti, Petrotel. Vor continua rusii sa mai aduca titei pâna în centrul României si sa-l prelucreze într-o rafinarie mica, sau se vor axa pe unitatea din portul bulgaresc Burgas?
Petrotel Lukoil nu a avut niciodata profit, dupa ce a fost achizitionata de grupul rus Lukoil, ceea ce i-a facut chiar pe oficialii din România ai companiei ruse sa spuna ca, daca se va continua în acest ritm, rafinaria ar putea fi închisa.
Toamna trecuta, directorul rafinariei a spus ca si în 2013 rafinaria va înregistra pierderi, pe fondul unei cifre de afaceri mai mici generate de opririle planificate pentru investitii.
Record negativ: România, tara primei rafinarii din lume, mai are doar jumatate din capacitate
Totusi, Andrei Bogdanov a spus ca Lukoil nu are în vedere deocamdata oprirea totala a rafinariei din România, mizând pe o redresare a economiei locale. În 2013, rafinaria ar fi urmat sa proceseze doar 2 milioane de tone de titei.
De retinut ca, tot pe fondul speculatiilor privind închiderea rafinariei din Ploiesti, Vagit Alekperov, presedintele grupului petrolier rusesc Lukoil, a facut în primavara o vizita în România, întâlnindu-se cu presedintele Traian Basescu. Alekperov a reafirmat interesul Lukoil pentru România, invocând totusi contextul international dificil cu care se confrunta companiile din domeniu.
Pre?edintele Lukoil a mai spus ca „se pastreaza interesul major al companiei atât în ceea ce priveste activitatile de explorare a celor doua perimetre pe care Lukoil le are concesionate în zona Marii Negre, cât si fata de viitoare perimetre care vor fi scoase la licitatie în viitor de autoritatile române”, potrivit unui comunicat de la acea vreme al administratiei prezidentiale.
Lukoil este prezenta în România, alaturi de rafinaria Petrotel de la Ploiesti, si prin cea de-a treia retea de retail de pe piata, care numarar peste 300 de statii de distributie a carburantilor. Mihai Nicut, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!