Remus Pricopie doreste corectarea vulnerabilitatilor din Legea Educatiei

 

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a vorbit în cadrul unei conferinte de presa despre ancheta de la Scoala 10 din Capitala, în urma careia învatatoarea Dana Blându, care le-a cerut bani pentru cadouri parintilor, a fost demisa.

remus pricopie1„În sistemul de învatamânt se aplica Codul Muncii si Legea Educatiei. Conform Codului Muncii, nu poti declansa o procedura de ancheta în perioada de vacanta sau în weekend, ci numai în zilele lucratoare. Prima zi în care Inspectoratul Scolar a fost 30 decembrie. Am convenit cu Inspectoratul Scolar General sa faca plângere penala. Exista doua dimensiuni, cea a normelor de conduita si cea penala. Acea persoana nu ar fi avut dreptul sa ceara sume de bani. Au existat doua comisii, cu obiective diferite. Una la nivelul scolii, care a investigat situatia în raport cu învatatoarea si o a doua comisie, a Inspectoratului scolar, care a verificat în ce context a aparut aceasta situatie. Singura institutie care poate lua o decizie pe zona profesionala împotriva unui cadru didactic este Consiliul de Administratie al scolii, format din reprezentanti ai profesorilor si reprezentanti ai autoritatilor locale. Decizia adoptata astazi de catre CA a fost una nu a profesorilor, ci a CA constituit dupa aceasta formula. Decizia CA ar fi putut fi invalidata de presiunile facute de Inspectoratul scolar într-un fel sau altul”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Învatatoarea Dana Blându poate reveni în sistemul de învatamânt

Ministrul Remus Pricopie a catalogat decizia de a o demite pe învatatoarea Dana Blându ca fiind una legala si corecta: „Cred ca este o decizie corecta atunci când ai astfel de cazuri în care nu respecti nici profesia, nici legea. Scoala a decis desfacerea contractului de munca, iar învatatoarea nu mai poate lucra în scoala. Legislatia are o serie de vulerabilitati. Persoana poate reveni în sistem urmând pasii obisnuiti în acest sens, examen de titularizare, etc. Eu cred ca decizia este legala si corecta. Este dreptul oricarei persoane sa conteste o decizie, mai departe instanta va hotarî. Cred ca lucrurile se vor clarifica în acest sens în urmatorul interval de timp. Legea trebuie corectata, am dat o astfel de tema Departamentului Juridic din Ministerului Educatiei pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai repete”.

Fondurile clase gestionate de profesori sunt ilegale. La fel si vânzarile de carti si materiale auxiliare

Ministrul Educatiei a mai atras atentia ca fondurile clasei gestionate de catre cadrele didactice sunt ilegale: „Fondul clasei, gestionat de profesori, este ilegal. Este însa dreptul oricarui cetatean din România sa contribuie de voie la o activitate. Acest lucru trebuie facut numai de catre asociatiile de parinti, care nu pot nici ele sa impuna vreo suma. Este de laudat gestul mamei care a realizat filmarea. Prin putearea exemplului se pot schimba lucruri”.

Ilegala este si vânzarea de carti si de materiale auxiliare în scoli de catre profesori, a mai spus Remus Pricopie: „Am cerut o întâlnire cu toti inspectorii, inspectorii generali, reprezentantii sindicatelor din teritoriu. Le-am cerut sa aiba întâlniri cu toti directorii si sa discute problema plecând de la problema identificata la scoala 10 din Capitala si cum sa se evite situatii de coruptie în scoli. O alta zona care are o dimensiune ilegala este vânzarea de carti si de auxiliare în scoli, sustinuta de unele edituri. Profesorii nu au voie sa devina agenti de vânzari pentru edituri. Directorii au obligatia sa mearga în scoala si sa discute pe marginea acestui caz si pe problema legata de circuitul ilegal al banilor în scoala.” realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie