Gradul de saracie si de excluziune sociala din Romania, in crestere continua

 

Gradul de saracie si de excluziune sociala din România a ajuns în 2012 la 42% din populatie, în crestere fata de anul precedent, când acest indicator se afla la 40,3%. Acest indicator plaseaza România pe primele locuri în Europa, România fiind depasita doar de Bulgaria, cu 49%, în timp ce media UE se situa în jurul a 25%.

SaraciDe exemplu, în 2011, 4,74 milioane din totalul populatiei române se aflau în risc de saracie (cu un venit mai mic de 60% din venitul mediu disponibil), 6,28 milioane se confruntau cu lipsuri materiale severe iar 1,14 milioane locuia u în gospodarii cu intensitate de lucru foarte scazuta.

În toamna anului trecut, reprezentantii Comisiei Europene au cerut autoritatilor române ca în perioada 2014-2020 sa aloce fonduri importante si sa defineasca programe clare pentru combatarea saraciei.  „Comisia Europeana este foarte hotarâta sa duca la bun sfârsit acest obiectiv si se asteapta ca România sa se orienteze în primul rând catre persoanele cele mai afectate de saracie si excluziune sociala. Obiectivul combaterii saraciei a evoluat la nivel european. Toate institutiile europene sustin incluziunea sociala si doresc ca toate statele membre sa creasca rata de incluziune. În Europa, multi oameni traiesc în sistemul rezidential, care îi separa de comunitate. Dezinstitutionalizarea este parte dintr-o misiune strategica. (…) Trebuie sa ne asiguram ca persoanele vulnerabile sunt primele care beneficiaza de noul program de finantare”, a declarat, la Bucuresti, în toamna anului trecut, Philippe Hatt, Head of Unit România, Bulgaria si Malta, DG Employment, Comisia Europeana, conform mediafax.ro

România are cea mai mare cota din UE de populatie care traieste în zonele rurale (45% din totalul populatiei) si, conform datelor INS pentru 2010, riscul de saracie extrema este 4 ori mai mare în zonele rurale (8,8%) în comparatie cu zonele urbane (2,2%). În ceea ce priveste disparitatile regionale, analiza regionala arata ca regiunile cu cele mai mari rate de persoane aflate în risc de saracie si excluziune sociala sunt: Nord-Est, Sud-Vest-ul Olteniei, Sud-Est si Muntenia Sud. La celalalt capat se afla regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov. În plus, regiunea Vest, este caracterizata, de asemenea, de o rata relativ stabila, în timp ce regiunea Sud-Vest a avut un trend negativ în ceea ce priveste evolutia ratei, de la 55,4% (2007) la 21% (2011).

Zonele urbane afectate de saracie includ orase mici care se confrunta cu îmbatrânirea demografica si depopularea, orasele mono-industriale (de exemplu orasele miniere), orase agricole sau orase nou înfiintate. Orasele mici concentreaza saracia din cauza infrastructurii fizice sarace (transport, sanatate, educatie), în plus, acestea au fost puternic afectate de restructurarea industriala si sunt foarte vulnerabile la reforma industriala si economica, care are ca principal efect o rata scazuta de ocupare si, prin urmare, venituri instabile si mici.

Localitatile izolate din zonele muntoase sau din regiunile de-a lungul coridorului Dunarii sufera aceleasi tendinte negative ca rezultat în special al pozitionarii geografice dificile si al limitarilor în ceea ce priveste activitatile si ocuparea fortei de munca. “Nivelul saraciei este foarte mare în aceste teritorii, fiind necesara o abordare integrata pentru a raspunde nevoilor lor complexe de dezvoltare. Cartografierea saraciei în zonele rurale si urbane arata un risc mai mic de saracie în localitatile rurale care sunt aproape de un oras mare. În zonele în care nu exista centre urbane, sau la periferia oraselor mici sau subdezvoltate, tendinta este de crestere a saraciei”, se mentioneaza în acordul de parteneriat propus de de România pentru perioada de programare 2014-2020.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie