Gazoductul AGRI pe urmele Nabucco?

 

Dupa esecul Nabucco, România ar putea avea parte de un altul, având în vedere indecizia autoritatilor partenere de a participa la constructia gazoductului AGRI.

GazoductMinistrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ieri pentru Mediafax ca actionarii proiectului AGRI, de transport al gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan – Georgia – România, vor decide în acest an daca vor continua sau nu investitia. „Studiul de fezabilitate nici acum nu este gata. Vom avea o întâlnire cu toti actionarii sa vedem daca proiectul mai este considerat viabil. Decizia opririi sau continuarii acestui proiect va fi luata în acest an”, a afirmat Nita.

AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia si lichefierea într-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea si transferul în sistemul national de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.
Din firma mixta AGRI LNG Project Company fac parte, în calitate de actionari, Romgaz Medias (SNG), Georgian Oil and Gas Corporation, State Oil Company of Azerbaidjan Republic (SOCAR) si Magyar Villamos Muvek.
Investitia este estimata între 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, în functie de capacitatea de transport.

În vara, actionarii îsi anuntasera sustinerea

În vara anului trecut, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu Ilham Aliyev, presedintele Republicii Azerbaidjan si cu vicepremierul Yagub Eyyubov, în cadrul discutiilor fiind reconfirmata importanta proiectului AGRI, precum si sustinerea concreta a celor doua state pentru acest proiect. Cele doua parti au stabilit ca în perioada urmatoare sa aiba loc la Baku o întâlnire a ministrilor Energiei din cele patru state implicate în proiect, pentru a pregati detaliile legate de avansul concret al acestuia.
Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia si lichefierea într-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare, în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea si transferul în sistemul national de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.
Memorandumul proiectului AGRI a fost semnat în 2010 de ministrul Economiei din acea perioada, Adriean Videanu.

Ne axam si pe gazele din Marea Neagra si pe cele de sist

România a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentarii cu gaze gazoductul Nabucco, care urma sa fie dezvoltat alaturi de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Franta. Nabucco ar fi transportat gaze pâna în Austria. Anul trecut însa proiectul a esuat, din cauza ca actionarii nu au reusit sa asigure furnizori de gaze prin conducta. Dupa esecul Nabucco, autoritatile române au anuntat ca se vor axa pe productia gazelor din Marea Neagra si a celor de sist.
„Rezervele de gaze din Marea Neagra ar putea asigura necesarul pentru o perioada destul de lunga de timp. În plus, înca nu stim daca avem sau nu gaze de sist. În conditiile astea, este greu de apreciat daca AGRI mai este sau nu viabil”, a mai spus Nita.

OMV si Transgaz au ajutat Nabucco cu 7,5 mil. euro

Firma de proiect Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC) va primi de la compania Transgaz Medias (TGN) si OMV Austria un ajutor financiar în valoare de 7,5 milioane de euro, pentru a evita intrarea sa în insolventa, suma fiind garantata de plata unei dobânzi si de acordarea de active viabile ale NIC.
Procedura a fost aprobata în sedinta din 23 septembrie a actionarilor Transgaz, în cadrul careia s-a stabilit ca deficitul de lichiditati înregistrat de compania NIC, în valoare de 7,5 milioane euro, va fi acoperit partial cu suma de 1,34 milioane de euro, acordata de Transgaz în vederea majorarii capitalului social al firmei de proiect.
Actionarii Transgaz au aprobat atunci si închiderea controlata a NIC si a companiilor sale înfiintate în fiecare stat membru al consortiului, cu un buget de închidere totalizând suma de 20 milioane de euro si aprobat de comitetul de conducere al NIC. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie