Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe fostul prim-procuror Tomita Neagu, la cinci ani de inchisoare

 

Fostul prim-procuror Tomita Neagu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) la cinci ani de închisoare pentru luare de mita.

tomita neaguDecizia poate fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Procurorii anticoruptie au dispus, pe 17 aprilie 2013, trimiterea în judecata a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Cornetu Tomita Ionut Neagu si a sotiei sale, pentru infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, în sarcina lui Tomita Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti, în prezent suspendat, au fost retinute: doua infractiuni de luare de mita, asociere în vederea savârsirii de infractiuni, participatie improprie la savârsirea de fals intelectual, în forma continuata, spalare de bani, fals în declaratii, în forma continuata.

Sotia sa, Olimpia Neagu, ofiter specialist în cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a fost trimisa în judecata pentru complicitate la luare de mita, în forma continuata, asociere în vederea savârsirii de infractiuni, participatie improprie la savârsirea de fals intelectual, în forma continuata, fals în declaratii, în forma continuata, spalare de bani.

La rândul sau, Dumitru Catalin Vlad, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, fost magistrat la Parchetul de pe lânga Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti (la data comiterii faptelor), este acuzat de luare de mita, asociere în vederea savârsirii de infractiuni, instigare la savârsirea de spalare de bani si participatie improprie la savârsirea de fals intelectual.

În sarcina lui Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucuresti, s-au retinut: complicitate la luare de mita, în forma continuata, asociere în vederea savârsirii de infractiuni, participatie improprie la savârsirea de fals intelectual, în forma continuata, si spalare de bani.

O alta persoana trimisa în judecata este Ovidiu Szasz, acuzat de complicitate la luare de mita, în forma continuata, complicitate la dare de mita, în forma continuata, asociere în vederea savârsirii de infractiuni, participatie improprie la savârsirea de fals intelectual, spalare de bani.

În perioada 2009 – 2010, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu, cu complicitatea sotiei sale, a lui Adrian Zamfirachi si a lui Ovidiu Szasz, a pretins, primit si acceptat de la o persoana denuntatoare, ca mita, mai multe bunuri, pentru a fi solutionate dosarele penale aflate în lucru pe rolul parchetului pe care îl conducea, în care denuntatorul era cercetat în calitate de primar sau dosare constituite ca urmare a sesizarilor formulate de denuntator.

Sotii Neagu au primit de la denuntator un teren intravilan de 1.000 metri patrati si în plus acesta le-a achitat cheltuielile de cazare de 3.294,15 dolari, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi în orasul Beverly Hills din SUA si le-a remis un televizor de 8.299,90 lei.

Un al doilea lot cu suprafata de 1.000 metri patrati i-a revenit lui Zamfirachi.

Dumitru Catalin Vlad, în calitatea sa de procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, a acceptat de la acelasi denuntator un teren intravilan de 1.000 metri patrati pentru a solutiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta.

Pentru a disimula adevarata provenienta a acestui imobil, platit în realitate de denuntator, Dumitru Catalin Vlad s-a folosit de o persoana interpusa care a semnat contractul de vânzare-cumparare.

Pentru cele trei loturi de teren a câte 1.000 metri patrati fiecare, la care se adauga drumul de acces de 707 metri patrati, achizitionate de denuntator pentru prim-procuror, procuror si avocat, s-a achitat proprietarilor suma de 240.000 euro, iar pentru a disimula atât adevarata provenienta a acestora, cât si viitorii proprietari, la momentul dobândirii imobilelor respective inculpatii Tomita Neagu, Dumitru Vlad si Zamfirachi s-au folosit de intermedierea lui Ovidiu Szasz, care a semnat toate contractele de vânzare-cumparare în calitate de împuternicit al proprietarilor.

În plus, pentru a crea aparenta ca a achitat valoarea terenului dobândit, Tomita Neagu a încheiat cu Zamfirachi un contract de împrumut fictiv de 10.000 euro.

În 2008, Tomita Neagu a pretins si primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi, 40.000 lei de la o persoana cercetata pentru conducerea unui autovehicul fara a avea permis de conducere, în scopul de a dispune o solutie de scoatere de sub urmarire penala.

În perioada 2009 – 2011, cu ocazia completarii declaratiilor de avere, sotii Neagu au mentionat în fals ca au împrumutat de la Zamfirachi 10.000 euro.

În vederea confiscarii procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale sotilor Neagu, precum si ale lui Dumitru Vlad si Zamfirachi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie