Plata salariilor in invatamant, intarziata cu o saptamana

 

Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) sustine ca angajatii din educatie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o saptamâna, din cauza unui ordin al Ministerului Finantelor privind noile masuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie si pus în aplicare din ianuarie.

profesor si elev la tablaPotrivit FSLI, Ministerul Finantelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus în practica începând din 1 ianuarie 2014, în conditiile în care Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata noilor cerinte, iar serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de învatamânt au foarte mult de munca pentru întocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus ca „victimele acestei masuri prost aplicate” sunt, în primul rând, salariatii din învatamânt, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o saptamâna.

„Având în vedere ca noile cerinte impuse de MFP implica calculul salariilor pe cicluri de învatamânt, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de învatamânt, primar, gimnazial si liceal, si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat”, a mai spus Simion Hancescu, citat în comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar întârzierea achitarii acestora înseamna penalizari, „pe care nu le plateste Guvernul”.

Presedintele FSLI considera ca Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa faca aceasta schimbare treptat, astfel încât personalul din învatamânt sa nu aiba de suferit.

„Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice trebuie sa gaseasca urgent o solutie, pentru ca plata salariilor sa fie facuta în cel mai scurt timp”, a mai spus Hancescu.

El a precizat ca plata salariilor în învatamânt ar fi trebuit sa înceapa din 5 ianuarie. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie