Noul pachet de baza de servicii medicale – Intre schimbare de mentalitate si lipsa finantarilor suplimentare
Introducerea noului pachet de baza de servicii de sanatate va aduce o schimbare de paradigma în sistemul sanitar. Cu toate ca înca mai exista anumite neclaritati privind proiectul pus în dezbatere publica la finele anului trecut, noul pachet de servicii medicale face trecerea de la o cultura bazata pe serviciile spitalicesti la una fundamentata pe preventie si pe medicina primara.
„Pachetul de baza este începutul trecerii în nefiinta a unei culturi în care daca mi se rupe o unghie trebuie sa stau cinci zile internat”, a declarat pentru Curierul National Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Conform lui, aceasta cultura este înradacinata de multi ani în România, iar din acest motiv primele îmbunatatiri se vor vedea de-abia în 2016, poate chiar 2018.
„Pachetul de baza este sfârsitul unui sistem sanitar gresit fundamental. Acesta face trecerea de la o cultura bazata pe spitalizare la una care are la baza preventia si serviciile primare”, a completat Dragos Damian.
Acesta ne-a explicat ca nu ar trebui sa existe probleme serioase privind proiectul de lege, întrucât acesta a fost realizat în cadrul unui grup de lucru format din Asociatiile reprezentative din Sanatate.
Cu toate acestea, problemele financiare din sistem nu se vor rezolva. „Frauda în sistem este destul de mare si, asa cum spunea si presedintele CNAS, Cristian Busoi, sistemele de informatizare implementate nu sunt suficient de blindate pentru a controla fraudele”, ne-a mai spus presedintele APMGR.
În plus, conform lui, chiar si daca s-ar elimina fraudele, sistemul va avea nevoie de finantare suplimentara.
„De exemplu, pentru medicamente, bugetul pe 2014 este de 6 miliarde lei. Anul trecut, consumul a fost de 7,2 miliarde lei, iar anul acesta se va ajunge la 8 miliarde lei daca punem la socoteala cresterea consumului în urma actualizarii listei de medicamente. Deficitul este de 2 miliarde lei. Situatia este anacronica”, a detaliat Dragos Damian, explicând ca diferenta va fi acoperita de producatorii de medicamente prin taxa clawback.
„Sunt convins ca si pe celelalte sectoare ale sistemului sanitar exista aceleasi deficite”, a completat el.
Ce neclaritati exista în proiectul de lege
Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a explicat pentru Curierul National ca exista anumite neclaritati în proiectul de lege privind introducerea pachetului de servicii medicale de baza si ca astazi are loc o dezbatere la Ministerul Sanatatii unde vor fi dezbatute problemele legate de proiect.
Conform lui, printre probleme se numara listele de asteptare si limitarea numarului de consultatii.
„Nu spunem ca nu suntem de acord cu introducerea acelor liste de asteptare, dar acest lucru trebuie sa se faca doar în cazul în care starea pacientului si patologia permit asteptare”, ne-a declarat Vasile Barbu.
Pachetul-cadru de servicii de sanatate
Acesta a mai spus ca va propune ca pachetul de servicii de sanatate sa se numeasca pachetul-cadru de servicii de sanatate, deoarece este nevoie ca medicul sa aiba libertatea profesionala de a trece peste anumite limitari impuse prin acest proiect normativ. „Vrem medicina personalizata. Pachetul de servicii de sanatate trebuie sa fie un pachet-cadru. Acest lucru trebuie sa reiasa clar din aplicarea actelor normative”, a detaliat presedintele ANPP.
Legat de limitarea numarului de consultatii, Vasile Barbu ne-a spus ca perioada trebuie stabilita în functie de riscuri, nu de vârsta. „Oamenii se îmbolnavesc si daca au 30 de ani, si daca au 18. Exista însa anumite boli care se dezvolta în mai putin de sase luni. Medicul trebuie astfel sa aiba libertatea de a stabili aceasta perioada în functie de riscuri, dar sa justifice decizia, nu sa faca abuzuri”, a mai afirmat acesta. Potrivit lui, faptul ca se pune accent pe preventie la nivelul medicinei primare si comunitare este un lucru pozitiv.
„Pachetul de baza este perfectibil”
Întrebat daca pachetul de baza poate functiona fara cardul de sanatate si dosarul electronic al pacientului, Vasile Barbu ne-a spus ca nu trebuie descalificat pentru ca exista anumite dificultati. „Pachetul de baza este perfectibil. Trebuia sa se înceapa de undeva”, ne-a declarat acesta.
În plus, conform lui, pachetul de baza va duce la reducerea fraudelor si risipei din sistem, întrucât medicamentele si analizele vor fi prescrise în baza unor protocoale. „Sistemul de boala are un anumit protocol. Daca medicul va prescrie o anumita analiza care e în afara protocolului, se va preciza ca este inutila. Acest lucru trebuie sa se poata întâmpla doar atunci când medicul are anumite suspiciuni, iar iesirea din protocol trebuie sa fie justificata. Din acest motiv vrem ca pachetul sa fie unul cadru, iar medicul sa aiba posibilitatea de a aplica medicina personalizata”, a precizat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.
Acesta ne-a mai precizat ca ANPP vrea ca lista de medicamente compensate sa fie accesibila pentru pacientii asistati social, mai ales ca a fost redus numarul medicamentelor de pe lista A cu compensare de 90%. „Pacientul trebuie sa îsi poata lua întreaga reteta, nu doar acele medicamente care sunt compensate în proportie de 90%, pentru ca tratamentul nu are rost doar cu o parte din medicamente”, a completat el.
O alta problema este reprezentata de conditionarea anumitor tratamente de pe listele compensate. „Prescrierea unor medicamente trebuie sa treaca prin anumite filtre, dar exista si unele conditii care elimina componenta de preventie”, a explicat acesta, dând exemplul unui medicament pentru accidentul vascular care se poate prescrie în cazul în care pacientul a dezvoltat un alt episod al bolii. „Acel medicament are o componenta importanta de preventie, daca se pune o astfel de conditie, preventia dispare”, ne-a mai explicat Vasile Barbu. Andreea Stoica, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!