Banca Mondiala: Romania are cele mai multe plati fiscale din UE

 

Numarul de taxe si contributii din România si platile aferente continua sa ramâna mare comparativ cu tarile dezvoltate, astfel ca firmele ajung sa aloce mai mult timp pentru administrarea fiscala a afacerii decât pentru a se ocupa de business. Banca Mondiala a ajuns la concluzia ca România are cele mai multe plati fiscale din UE, pentru achitarea carora o companie pierde anual 200 de ore. Consultantii fiscali caracterizeaza relatia contribuabilului român cu Fiscul ca fiind „o permanenta aventura“, el trebuind sa se înarmeze cu foarte multa rabdare când se duce la ghiseele Fiscului.

inregistrare fiscalaModificarile frecvente ale le­gis­latiei fiscale, numarul ma­re de taxe si contributii si pla­ti aferente acestora, pre­cum si lipsa de transparenta a autoritatilor în procesul de elaborare a le­gi­lor si ordonantelor de urgenta în domeniul fis­cal continua sa bulverseze oamenii de afaceri.

Pentru a compensa majorarile de pensii si sa­­larii, guvernul a venit cu o crestere a fisca­li­ta­tii în acest an. Schimbarile fiscale pentru 2014 vin dupa ce în 2013 Finantele au venit cu doua valuri de modificari de taxe.

În plus, numarul de taxe si contributii si pla­tile aferente acestora continua sa fie mare. O companie din România face în fiecare an 39 de plati catre stat în contul taxelor si con­tri­bu­tiilor, de trei ori mai multe fata de me­dia UE, iar cea mai mare parte din povara fis­cala este dis­tribuita pe munca, conform unui raport pu­bli­cat de Banca Mondiala. Pen­tru achitarea taxelor o companie pierde anual 200 de ore.

„Contribuabilul român este într-o perma­nenta aventura în relatia cu Fiscul. În fiecare an ai emotii si nu stii la ce modificari fiscale sa te astepti, daca vei ajunge sa platesti taxele, daca angajatii vor fi su­fi­cienti pen­tru a de­pu­ne toa­te de­cla­ra­ti­ile. Numarul de impozite si taxe este foar­te ma­re. Când ai si sa­lariati ajungi sa faci foar­te multe plati. Mai devreme de doi ani nu cred ca pu­tem sa vedem o îmbu­na­tatire a si­tua­tiei“, a comen­tat Emilian Duca, partener al firmei de consultanta Tax & Business Solutions.

România se afla pe pozitia 134 în clasa­men­tul Paying Taxes 2014, raport realizat de Banca Mondiala si compania de consultanta si audit PwC. În 2012, România ocupa locul 136. În top România este devansata de Bul­garia (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) sau Bhutan (104).

Ramona Jurubita, partner, deputy head ta­xation services la firma de audit si consul­tan­ta KPMG, spune ca relatia contri­bua­bi­lu­lui român cu Fiscul este una în care con­tri­bua­bilul trebuie sa fie 24 de ore din 24 cu ochii deschisi, astfel risca sa nu fie la curent cu toa­te modificarile si obligatiile fiscale. „Si chiar si asa, tot are parte de surprize, pentru ca nu tot ceea ce e scris în textul de lege este clar.“

„Iar daca contribuabilul mai are nesansa sa trebuiasca sa fie prezent fizic la unul din ghiseele administratiei fiscale atunci va trebui sa se înarmeze cu foarte multa rabdare. Si asta pentru ca lipsa conectarii bazelor de date fiscale, si nu numai, este unul din principalele neajunsuri ale administratiei fiscale“.

O alta problema legata de legislatia fiscala este în zona dialogului social. „Modalitatea în care autoritatile încearca sa impuna modificarile legislative, fara sa le supuna unei dezbateri cu reprezentantii mediului de afaceri din România, nu poate decât sa ne dezamageasca si sa îi puna pe gânduri pe investitori. Atunci când Guvernul mimeaza dialogul nu ar trebui sa se astepte decât la unul din doua lucruri din partea contriibuabililor: fie ca acestia sa mimeze la rândul lor conformarea fiscala, fie (în cazul celor straini) sa decida sa plateasca impozite în alta parte. Afirmatia mea este confirmata de rezultatele executiei bugetare a ultimilor ani, întrucât si guvernele anterioare au folosit exact aceeasi abordare. Iar efectele pe termen mediu si lung nu pot fi decât dezastruase!“, considera Gabriel Sincu, executive director în departamentul de taxe al EY România.

Fiscul a intrat într-un proces de restructurare si modernizare cu sprijinul Bancii Mondiale. Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finantelor spunea la sfârsitul anului trecut ca ministerul vrea, prin informatizarea Fiscului, ca toate declaratiile sa poata fi depuse online, dar si sa preia solutii informatice aplicabile în România pentru o mai buna colectare a taxelor si dezvoltarea mediului de afaceri. Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie