Antreprenorii estimeaza ca piata constructiilor va creste in 2014

 

Dupa ce, în 2013, piata constructiilor si-a continuat scaderea începuta în urma cu patru ani, anul acesta antreprenorii se asteapta ca piata sa creasca pe baza lucrarilor de infrastructura impulsionate de anul electoral.

hotel-constructiePe baza rezultatelor din primele noua luni ale anului trecut, Asociatia Româna a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) estimeaza ca în 2013 valoarea pietei constructiilor a fost de maximum 9 mld. euro, mentinându-si declinul fata de anii precedenti.

Chiar daca sectorul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale cumuleaza circa 70% din întreaga piata a constructiilor, antreprenorii întrevad o crestere a pietei în acest an electoral datorita investitiilor promise de autoritati în infrastructura.

„Premisele sunt mai favorabile pentru 2014, dar depinde daca bugetul va putea sa cofinanteze fondurile europene si depinde de seriozitatea unor decidenti politici pe componenta de infrastructura. Comarnic-Brasov va trebui sa înceapa, lucrarile care sunt avansate ca stadii fizice trebuie si ele finalizate, deci cred ca lucrurile vor gasi un progres“, spune Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO. Potrivit acestuia, chiar daca premisele sunt mai bune anul acesta decât au fost în 2013, riscul deciziilor si al derapajelor politice ramâne în continuare prezent.

Influenta marilor constructori

Cei mai puternici 100 de antreprenori ai tarii, specializati pe constructii rezidentiale si nerezidentiale, au obtinut în 2012 afaceri cu 3,5% mai mari decât în 2011, acaparând o treime din piata. Pentru primii zece constructori ai tarii, anul 2012 a fost mai bun decât perioada de „boom“ de dupa integrarea în Uniunea Europeana, raportând o crestere de 37,5% a afacerilor cumulate, comparativ cu rezultatele din 2011, potrivit calculelor IBC Focus, pe baza informatiilor de la Registrul Comertului si de la companii. Rezultatele pozitive vin în contextul în care veniturile însumate ale tuturor companiilor active pe sectorul constructiilor de cladiri rezidentiale si nerezidentiale au scazut cu 1%, în aceeasi perioada. Explicatia acestui fenoment tine de anvergura.

„Companiile mari au rezistat conditiilor de pe piata, în timp ce firmele mici si mijlocii nu mai reusesc sa faca fata conditiilor extrem de dure. Au un cash flow deficitar si lipsa de lichiditati le creeaza probleme. Anul acesta, o sa fie si mai pregnanta aceasta situatie“, este de parere Cristian Erbasu, proprietarul Constructii Erbasu, companie care ocupa pozitia a treia în Top 100 Antreprenori Generali în Constructii, realizat de IBC Focus. Potrivit lui, 2012 a fost un an exceptional pentru compania pe care o conduce, care a înregistrat un rulaj de 103 mil. euro fata de 43,7 mil. euro un an mai devreme. Anul 2013 a fost încheiat cu o revenire a cifrei de afaceri la nivelul anului 2010, respectiv 40 mil. euro. „Este o curba normala pentru companiile care fac lucrari de anvergura. Anul trecut a trebuit sa alegem între a ne asuma riscul de a pastra nivelul cifrei de afaceri, asumându-ne încasari la termene tot mai mari, sau a ne micsora cifra de afaceri si a ne limita la valoarea pe care o putem sustine fara a intra în datorii. Având în vedere contractele pe care le avem acum în derulare, în 2014 ne asteptam sa dublam cifra de afaceri, pâna la nivelul de 80 mil. euro. Acum urmarim marirea numarului de contracte si a valorii lor pe sectorul privat, pentru ca se simte un reviriment timid în aceasta zona“, a spus el.

Profituri mici

Profiturile constructorilor s-au contractat si ele odata cu piata. Pentru al cincilea an consecutiv, profitul celor mai mari zece antreprenori ai tarii este în scadere, dupa ce în 2008 acesta a fost de 210,5 mil. lei. Fata de acea valoare, profitul din 2012 a scazut cu peste 60%. Daca la firmele mici aproape a disparut, în cazul celor mai mari 100 de constructori, care activeaza în sectorul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale, profitul a scazut în 2012 la jumatate fata de 2008. Rata profitului celor mai mari 100 de constructori a scazut la 3,88% în 2012, de la 5,76% cât era în 2008, potrivit studiului IBC Focus.

„Pe piata sunt lucrari mai putine, investitii mai putine si companii mai putine. Profiturile au scazut foarte mult, deoarece concurenta este extrem de puternica. Companiile mari gasesc solutii si datorita investitiilor facute în studii proprii si în personal cu o calificare superioara. Trebuie sa se remarce si o oarecare specializare a companiilor. CON-A, spre exemplu, nu prea lucreaza pe proiecte de stat. Cred ca problemele mai mari le au cei care au lucrat foarte mult cu statul. Noi avem sub 3% din lucrarile de anul trecut contractate de stat“, spune Vasile Bulboaca, proprietarul grupului sibian CON-A, care ocupa pozitia a opta în Top 100 Antreprenori.

Constructorul sibian a încheiat anul 2013 cu un rulaj de circa 50 mil. euro si îsi propune afaceri similare si în acest an, cu toate ca nu este înca asigurat cu lucrari la capacitatea maxima a companiei. Contractele cu care a plecat la drum în acest an includ o fabrica pentru SNR Rulmenti în Sibiu, o fabrica pentru Continental, tot în Sibiu, fabrica de gips-carton a Siniat de la Turceni si o sala multivalenta în Cluj, pentru care constructorul asteapta decizia comisiei de licitatii. În plus, sibienii mai au oferte si pentru constructia de malluri în Bucuresti, una dintre acestea din partea New Europe Property Investments (NEPI), pentru construirea Mega Mall din Pantelimon. Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie