Victor Ponta: Memorandumul cu Rompetrol va fi aprobat prin Hotarare de Guvern

 

Dupa aproape un an în care memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group s-a plimbat între Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni si Curtea Constitutionala, premierul Victor Ponta s-a resemnat: Guvernul va aproba acordul prin hotarâre, încercarea de a-l trece prin lege esuând, dupa ce actul normativ a fost declarat neconstitutional.

victor ponta7„Domnul Nita, în baza deciziei CCR, vreau sa veniti cu memorandumul privind Rompetrol”, i-a cerut astazi premierul Victor Ponta ministrului pentru Energie, Constantin Nita, în sedinta de Guvern, dupa ce Curtea Constitutionala i-a lasat o singura optiune în legatura cu întelegerea încheiata cu kazahii: asumarea prin HG, cu semnatura sa.

În explicatia oferita public, premierul nu a invocat însa neconstitutionalitatea traseului legislativ ales initial de Guvern, ci salvarea locurilor de munca si respectarea investitorilor. „Vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol si imaginea României ca ne respectam investitorii. Veniti, adoptam în Guvern cum a zis CCR si mergem mai departe”, a spus Victor Ponta.

În motivarea deciziei luate pe 21 noiembrie, dar publicate o luna mai târziu, pe 21 decembrie în Monitorul Oficial, judecatorii arata ca Parlamentul a încalcat Constitutia intrând în jocul Guvernului si aprobând Memorandumul cu Rompetrol prin lege si  îi semnaleaza premierului, jurist de profesie, „lacune în întelegerea institutiilor de drept” prin initierea proiectului de lege în aceasta forma.

Concret, Curtea Constitutionala sustine ca termenii în care s-a semnat acordul conduc la concluzia ca acesta este un contract de stat si nicidecum un memorandum. În aceste conditii, Parlamentul s-a substituit Guvernului adoptându-l si a încalcat principiul ca „nimeni nu este mai presus de lege” votând un act normativ pentru un caz individual.

Judecatorii, care au luat cu majoritate de voturi aceasta decizie îi raspund de altfel si lui Victor Ponta, care a sustinut public ca, odata atacat memorandumul la CCR, exista riscul întrarii în insolventa a rafinariei Rompetrol. „Decizia Curtii Constitutionale nu va produce niciun efect asupra existentei, continutului si efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între partile semnatare”, arata Curtea, dându-i premierului si solutia rapida pentru a-si pune în praactica ceea ce a negociat cu kazahii: hotarârea de Guvern.

Memorandumul cu Rompetrol pentru stingerea litigiului si, implicit, stergerea datoriilor istorice ale companiei în contul unor investitii promise, a fost semnat în februarie 2013, statul fiind reprezentat de OPSPI. Anca Simina, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie