Peste 220.000 de pensionari vor primi incepand cu luna ianuarie pensiile recalculate

 

Peste 220.000 de pensionari vor primi începând cu luna ianuarie pensiile recalculate, dupa decizia Curtii Constitutionale, iar restantele probabil ca vor fi acordate în martie, a declarat, marti seara, la România TV, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

mariana campean„As putea sa dau o veste buna în aceasta seara si anume ca în majoritate am terminat cu aplicarea deciziei Curtii Constitutionale pentru 220.000 de pensionari si începând cu luna ianuarie ei îsi vor primi pensiile recalculate cu indicele respectiv. Problema va fi cu restantele care trebuie date, pe care probabil ca le vom da în luna martie, pentru ca acolo este un proces mai laborios de calcul”, a spus ministrul, la România TV.

Mariana Câmpeanu a reiterat ca, din ianuarie, pensiile vor fi ajustate atât cu valoarea punctului de pensie majorat, cât si cu indicele de corectie.

„Restantele vor fi primite, probabil, în luna martie. Daca vom termina mai devreme, cum s-a terminat si acum, sigur ca o vom face la timpul potrivit”, a subliniat Câmpeanu.

În ceea ce priveste persoanele care au venituri foarte mici, trebuie cautate alte solutii sau schimbata toata filosofia sistemului de pensii, a precizat seful de la Munca.

La data de 6 noiembrie 2013, Curtea Constitutionala a României a aratat ca dispozitii ale OUG nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale, deoarece au efecte retroactive evidente, contrare prevederilor Constitutiei. Decizia Curtii a fost publicata în Monitorul Oficial în 7 decembrie.

Prevederile OUG 1/2013 declarate neconstitutionale stabilesc: ‘(2) Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. (3) În situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plata în luna intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta’.

La 6 noiembrie 2013, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat ca pensionarii din ultimii aproape trei ani vor primi bani în plus, în conditiile în care coeficientii aferenti anilor 2011 si 2012 sunt mai mari decât cei din 2013. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie