Magistratii ICCJ, in pronuntare, in dosarul Transformatorul

 

Dezbaterile de marti din dosarul „Transformatorul” s-au încheiat în jurul orei 19.30, dupa declaratiile inculpatilor, judecarea recursurilor urmând sa fie reluata la o data ce nu a fost anuntata deocamdata de instanta suprema si la care magistratii ar putea sa ramâna în pronuntare.

relu fenechiuLa iesirea de la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ca nu i-a cunoscut pe directorii Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova si ca nu a facut afaceri profitabile nici pentru el, nici pentru acestia.

El a aratat ca directorii nu au derulat afaceri paguboase pentru societate si ca nici el nu a câstigat sume colosale în contextul în care adaosul comercial pentru produsele vândute nu depasea „15-20%”.

În acest context, Fenechiu a aratat ca s-ar fi îmbogatit daca ar fi pus adaosuri comerciale asa cum au pus alte firme si asa cum rezulta din actele dosarului DNA.

Întrebat cum vede o posibila condamnare în acest dosar, Fenechiu a aratat ca, în opinia sa, instanta de judecata l-a tratat corect pâna la acest moment si nu a facut abuzuri, iar el spera la o decizie dreapta din partea celor cinci judecatori.

Toti inculpatii din dosarul „Transformatorul” au dat, marti, declaratii în fata completului de cinci magistrati ai instantei supreme care judeca recursurile la decizia unui complet de trei judecatori de la aceeasi instanta ce a stabilit pedepse cu executare.

Fostul ministrul al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat de prima instanta, a dat o declaratie prin care a aratat ca nu a facut ilegalitati atunci când a vândut transformatoare Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova.

Astfel, Fenechiu a spus ca a facut rost de documente de la SISE Moldova ce stabilesc ca în contabilitatea acesteia nu s-a înregistrat vreun prejudiciu. „Mai dau un singur exemplu si apoi faceti ce vreti cu mine. Am vândut o bobina cu 160 de lei, care a fost vânduta ulterior cu 800 de lei. Daca aveam vreo forma de întelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achizitionate atunci de la persoane de etnie roma, iar explicatia este aceea ca centrele de transformare au fost vândute si afaceristii au chemat romii sa faca curat”, a aratat fostul ministru.

Relu Fenechiu a admis în fata judecatorilor ca piesele nu erau noi, dar ca niciodata nu s-a sustinuta ca firma sa vinde piese noi si ca preturile nu erau cele mai mari de pe piata.

El a aratat ca a obtinut de la SISE Moldova documente care au fost remise si DNA si care atesta ca valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, si nicidecum de sase milioane de lei, cum sustin procurorii anticoruptie.

Fenechiu a mai spus ca tot SISE Moldova ar fi cerut DNA, în 2013, dreptul de a se putea folosi de o serie de produse, în speta transformatoare si angrenaje electrice pe care procurorii anticoruptie au pus sechestru.

Potrivit lui Fenechiu, care a facut referire la documentele SISE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfecta de functionare, dar nu pot fi folosite, din cauza sechestrarii.

„Câta vreme SISE spune ca vrea sa le vânda pentru ca sunt bune, nu pot întelege unde este fapta penala. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, a explicat fostul ministru.

La rândul sau, fratele fostului demnitar, Lucian Fenechiu, a aratat în fata instantei ca toate bunurile pe care le-a vândut au fost achizitionate de la firme si platite prin virament bancar.

În final, instanta a ramas în pronuntare în legatura cu admiterea unor probe, urmând sa anunte, la urmatorul termen, ce decide în legatura cu acestea.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în forma calificata.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnati la câte sase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de închisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale catre SISEE Moldova. Potrivit deciziei instantei, pentru Ioan Turbatu, limita raspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Marghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecata de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat ca prin firmele sale a vândut transformatoare si întrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Întretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu în forma calificata si continuata si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis în judecata si pe Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata, Ion Marghidan si Petru Andronache, ambii pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata si abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma continuata.

Potrivit DNA, pe lânga achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL – fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, în conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si întreruptoare uzate si vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila în aceasta cauza, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie