Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, urmarit penal de DNA
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au început urmarirea penala fata de fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea în forma calificata de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în acelasi dosar mai sunt urmariti penal sora si cumnatul lui Fuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infractiunea în forma calificata de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Din rezolutia de începere a urmaririi penale întocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora învinuitul Fuia a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vânzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora lui.
„Concret, învinuitul Fuia, în calitate de director general al SCDPMA Fundulea, desi cunostea ca împotriva institutiei publice pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau în patrimoniul statului. Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa încuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC PROCERA AGROCHEMICALS”, sustin procurorii.
Sursa citata precizeaza ca avantajele patrimoniale obtinute de firma, dupa executarea silita, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuitilor State.
„Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus”, mai arata DNA.(AS-autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!