Departamentul pentru Energie sustine ca cererea de reexaminare a Legii energiei regenerabile contine informatii eronate

 

Cererea de reexaminare a legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, transmisa Parlamentului marti de presedintele Traian Basescu, contine informatii eronate, se arata într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri, AGERPRES.

ministerul economiei‘Având în vedere informatiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face urmatoarele precizari: Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificarii în data de 2 august 2013; Prenotificarea este înregistrata în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN – Modificari aduse schemei de sprijin prin certificate verzi’, se precizeaza în comunicat.

Reprezentantii departamentului mai spun ca, în urma transmiterii prenotificarii de catre autoritatile române, Comisia a apreciat ca ‘la prima vedere, modificarile supuse atentiei de catre autoritatile române nu par sa ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate’.

‘În ceea ce priveste procedurile de lucru în relatia cu Comisia Europeana, precizam ca prenotificarea este o etapa necesara în relatia de informare a Comisiei deoarece da posibilitatea acesteia sa solicite clarificari si informatii suplimentare înainte de luarea unei decizii’, se mai arata în comunicat.

În scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocata în Cererea Presedintiei, sunt enumerate masurile pentru care se face invitatia de notificare: amânarea temporara a unor certificate verzi pâna în 2017-2018; modificari ale mecanismului de ajustare (la supracompensare); limitarea acreditarilor la nivelele stabilite în PNAER; posibilitatea de a solicita garantii financiare la racordare; tranzactionarea certificatelor verzi numai pe piata centralizata; anularea suportului pentru instalatii fotovoltaice pe terenuri agricole; anularea suportului pentru energia livrata peste notificarile orare; preluarea energiei cu certificate verzi pe baza de contracte ferme, mai spun cei de la Energie.

‘În data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificarii (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurentei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluarii dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma sa conduca implicit la modificari, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare masuri contradictorii care sa conduca la reluarea procedurii, notificarea a fost amânata pâna la finalizarea dezbaterilor din Parlament si adoptarea legii’, sustin oficialii Departamentului pentru Energie.

Ei precizeaza ca, la initierea OUG 57, s-a luat în calcul cresterea necontrolata a preturilor la clientii finali de energie electrica pe seama contributiei pentru energia regenerabila, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei pe MWh în primul semestru din 2013.

‘În plus, premisele depasirii capacitatilor de racordare si de echilibrare a sistemului energetic national nu pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, România, similar celorlalte state europene, se confrunta cu o amenintare la nivelul competitivitatii sectorului energointensiv, existând un risc foarte mare de relocare a acestor operatori economici. Ajustarea reglementarilor este imperios necesara, având în vedere si faptul ca masurile sunt luate în conditiile în care exista toate premisele ca România sa atinga din anul 2014 obiectivul national asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie. În acest context, trebuie sa analizam cu atentie ce înseamna interesul national si cum alegem sa ne aparam consumatorii casnici si industriali’, au mai precizat oficialii Departamentului pentru Energie.

Presedintele Traian Basescu a semnat marti cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Seful statului motiveaza ca aprobarea acestui act normativ fara prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat „este inoportuna si expune România unor sesizari prealabile pentru încalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Traian Basescu mentioneaza ca aceasta lege modifica o schema de ajutor de stat, astfel ca ar fi trebuit notificata Comisiei Europene. El indica faptul ca, potrivit articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, „Comisia este informata în timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele”.

Seful statului mentioneaza ca, pe 4 iunie 2013, Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, în sensul prevederilor din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat si ca, pe 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care sublinia necesitatea prenotificarii, obligatie neîndeplinita pâna în prezent de catre Guvernul României.

„Astfel, consideram ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pâna la îndeplinirea obligatiilor prevazute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, este inoportuna si expune România unor sesizari prealabile pentru încalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, se arata în comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Traian Basescu cere, din aceste considerente, reexaminarea legii de catre Parlament.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat OUG 57/2013 prin lege pe 17 decembrie 2013.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie