Mai multi fosti si actuali primari, precum si directori din cadrul APIA, trimisi in judecata

 

Mai multi fosti si actuali edili, precum si directori din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), au fost trimisi în judecata, în decembrie, pentru fapte de coruptie, informeaza DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instantelor în ultima luna din 2013.

apiaPrintre cei deferiti justitiei se numara Andone Ichim, primar (la data faptelor) al localitatii Macin din judetul Tulcea, care este acuzat de: folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma participatiei improprii; fals intelectual; folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave; înselaciune; fals intelectual în forma continuata, potrivit Mediafax.

Alaturi de acesta va fi judecata Maria Constantin, functionar public (la data comiterii faptelor) în cadrul Primariei Macin.

Potrivit procurorilor, în 2008 si 2009, Andone Ichim, în calitate de primar al orasului Macin, a formulat, în numele Consiliului Local, cereri de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemei de plata unica pe suprafata, pentru terenuri cu destinatia pasune. În sustinerea cererii si a dovedirii dreptului de proprietate solicitantul a declarat suprafete mult mai mari decât cele pe care era îndreptatit si a comunicat aceste date nereale functionarilor APIA prin intermediul mai multor înscrisuri. Urmare a acestor actiuni, Ichim a primit de la APIA sprijin financiar în mod necuvenit pentru câte 511,89 hectare, respectiv suma totala de 499.741,55 lei (126.357 de euro).

Într-un alt dosar va fi judecata Delia Petrescu (fosta Mercioiu), director executiv la APIA – Centrul Judetean Gorj (la data faptelor), pe care anchetatorii o acuza de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înselaciune si instigare la fals intelectual.

DNA sustine ca tatal acesteia, inculpat si el în dosar, a obtinut de la APIA, fara drept, plati compensatorii pentru zona montana defavorizata si plati pentru agromediu în valoare totala de 69.167 lei.

Un alt sef din APIA la data comiterii faptelor, respectiv Romica Pavel Anculia, director al APIA Caras-Severin la momentul savârsirii faptelor, a fost deferit justitiei pentru complicitate la luare de mita, trafic de influenta si asociere pentru savârsirea de infractiuni. Alaturi de el, dar în dosare separate, vor fi judecati mai multi edili din acelasi judet, respectiv Ioan Vetres, primar al comunei Armenis, Ion Stoia, primarul comunei Forotic, Viorel Mitea Rosca, primar al comunei Brebu, Ion Ticheriu, viceprimar al comunei Brebu, si Ion Mosoarca, primar al comunei Gradinari.

Potrivit procurorilor anticoruptie, dosarele acestora au fost deschise pentru fraudarea fondurilor europene si nationale alocate prin programele de sprijinire a producatorilor agricoli si utilizatorilor de terenuri.

DNA mai informeaza ca, pentru infractiuni similare, a fost trimis în judecata Iulian Popa, primar al comunei Secaria din Prahova, într-un dosar în care un alt inculpat este acuzat ca a obtinut pe nedrept fonduri pentru agricultura în suma totala de 2.337.631,51 lei.

Tot în decembrie 2013, DNA a trimis-o în judecata spe Otilia Arjocu, consilier la APIA Gorj – Centrul Local Motru, în legatura cu subventii de 73.436,43 lei încasate necuvenit de un alt inculpat din dosar. Filip Stan, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie