Localnicii din comuna galateana Izvoarele, refuzati de firmele de asigurari sa incheie polite – Surse
Fenomenele care au avut loc, recent, în localitatea galateana Izvoarele (peste 200 de cutremure în doar doua luni) continua sa aiba efecte negative asupra comunitatii din zona.
Astfel, dupa ce un localnic a sesizat autoritatile locale ca o groapa cu diametrul de 50 de centimetri si cu o adâncime de peste un metru a aparut sub o magazie din gospodaria sa, mai nou, firmele care se ocupa cu furnizarea politelor de asigurare evita sa mai asigure casele din localitatea Izvoarele. Printre asiguratori circula zvonul ca zona cu pricina ar fi fost declarata calamitata, aspect infirmat, însa, de autoritatile galatene.
Oficiali din Consiliul Judetean din Galati ne-au declarat, ieri, ca, daca exista o problema cu politele de asigurare, atunci este posibil ca adevarata cauza sa fie determinata de inundatiile care au avut loc în luna septembrie în tot judetul. „La nivelul consiliului judetean nu mai exista informatii recente cu privire la situatia din localitatea Izvoarele. În ceea ce priveste situatia asigurarilor pe case, este cunoscut faptul ca firmele asiguratoare nu fac polite pentru imobile deja afectate, iar în luna septembrie au avut loc inundatii în tot judetul. Este posibil ca cele doua fenomene, cutremurele si inundatiile sa fi creat aceasta situatie referitoare la asigurarea caselor”, ne-a explicat reprezentantul din Consiliul Judetean din Galati.
Localnicii din satul Izvoarele au mai reclamat, recent, ca desi cutremurele au încetat, efectele nu par sa fi disparut, existând, în continuare, probleme cu apa potabila. „Din peretii plini de crapaturi se scurge apa. De ce? Nu a plouat”, a declarat unul dintre localnici.
Multi dintre locuitorii din satul Izvoarele evita, însa, sa mai vorbeas¬ca cu reprezentantii presei privind problemele cu care se confrunta, dupa sirul de cutremure care au avut loc recent, acestia temându-se ca le vor fi taiate ajutoarele sociale, potrivit declaratiilor lui Mirela Bârladeanu, printre singurele persoane care continua sa mai vorbeasca despre situatia din regiune.
Conform declaratiilor domniei sale, au existat pâna si discutii referitoare la o posibila stramutare a localnicilor, însa comunitatea s-a împotrivit vehement acestei solutii.
Din luna septembrie, pâna la finalul lunii noiembrie în regiunea galateana au avut loc peste 200 de cutremure de joasa magnitudine, specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamântului sustinând ca fenomenul a avut cauze naturale.
Cele mai puternice seisme înregistrate la Galati în aceasta perioada au avut 3,9 grade si s-au produs în 29 si 30 septembrie si în 4 octombrie.
Pe de alta parte, au existat si unele voci care au declarat, la perioada res¬pectiva, ca roiul de cutremure ar fi fost cauzat de explorarile neconventionale care ar fi avut loc în regiune.
Cu toate acestea, autoritatile au respins ipoteza explorarilor neconventionale, efectuând o serie de controale la sondele care sunt amplasate în extravilanul localitatii galatene.
Fenomenul cutremurelor în lant care se produc într-o sigura regiune s-a mutat din Galati în Vrancea, zona cunoscuta pentru faptul ca ar un grad mai ridicat de seismicitate. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, în zona seismica Vrancea – judetul Buzau, la o adâncime de 141 de kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamântului (INFP).
De la începutul anului au mai fost doua cutremure în zona seismica Vrancea, în 1 ianuarie, de 2,6 grade pe scara Richter si în 4 ianuarie, de 2,8 grade.
În decembrie 2013, în zona seismica Vrancea au fost înregistrate 21 de cutremure, cu magnitudini între 2,5 si 3,9 grade pe scara Richter. A.C.bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!