Folosirea cainilor ogari la vanatoarea de iepuri de camp devine infractiune – Proiect de ordin

 

Folosirea câinilor ogari la vânatoarea de iepuri de câmp constituie infractiune si poate fi pedepsita cu închisoare de la trei la sapte ani sau cu amenda pâna la 25.000 de lei, arata un proiect de ordin al ministrului Delegat Lucia Varga, postat pe pagina de internet a Departamentului pentru Paduri, Ape si Piscicultura din Ministerul Mediului.

ministerul mediuluiPotrivit proiectului, odata cu intrarea în vigoare a masurilor care au în vedere protejarea speciei Lepus europaeus (iepurele de câmp) vor fi identificati si notificati în scris posesorii de câini din rasa ogar „cu privire la faptul ca folosirea la vânatoare a câinilor ogari sau a metisilor de ogari constituie infractiune de braconaj prevazuta de Legea vânatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei”.

Proiectul include, de asemenea, interdictia, începând cu sezonul de vânatoare 2014-2015, de a fi capturati iepuri vii, în scopul scoaterii din tara a acestora.

Capturarea în stare vie a exemplarelor de iepure de câmp va fi permisa doar pentru cercetare stiintifica si pentru actiuni de populare, repopulare sau împrospatare de sânge în fondurile cinegetice din România.

De asemenea, proiectul interzice organizarea de actiuni de vânatoare la specia iepure de câmp, la un interval mai mic de 30 zile pe aceeasi suprafata a fondului cinegetic, si organizarea de actiuni de vânatoare colective în grupuri mai mari de 20 de vânatori pe zi de vânatoare.

Proiectul de ordin urmareste aplicarea de masuri pentru protectia populatiei indigene de iepuri, prin combaterea daunatorilor naturali ai speciei în conformitate cu normele de aprobare si de realizare a cotelor de recolta pentru speciile de fauna cinegetica admise la vânatoare, realizarea de paza permanenta a fondurilor cinegetice cu personal instruit, echipat corespunzator si avizat potrivit legii, aplicarea, potrivit competentelor, de sanctiuni contraventionale si întocmirea de acte de constatare a faptelor de braconaj cinegetic si sesizarea organelor de cercetare penala.

Administrarea obligatorie de hrana complementara în fondurile cinegetice în perioada de iarna cu zapada mai mare de 20 cm, identificarea si notificarea scrisa a proprietarilor de turme sau cirezi de animale domestice cu privire la numarul maxim de câini care pot însoti turmele sau cirezile, inclusiv pentru paza stânelor, si la faptul ca acestia trebuie sa poarte jujeu corespunzator, sunt, de asemenea, prevederi ale proiectului de ordin.

În România, iepurii pot fi vânati în perioada 1 noiembrie – 31 ianuarie, iar metoda de vânatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc în recolta de mamifere de interes vânatoresc, potrivit specialistilor.(AS- autor George Andrei, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie