Alimentele s-ar putea scumpi din cauza taxei pe constructii speciale
Începând cu 2014, producatorii agricoli vor avea de platit un nou bir pentru silozuri, sere, soproane, hambare sau iazuri, care le va creste costurile de productie si, implicit, va majora preturile la alimente.
Dupa ce au pus umarul la cresterea produsului intern brut în 2013, fermierii primesc o noua lovitura de la Guvern. Anul acesta vor trebui sa achite taxa pe constructiile speciale, adica pe sere – indiferent ca sunt din sticla sau folie de plastic întinsa pe structura de lemn – patuluri, depozite de îngrasaminte, ferme de pasari si animale, helestee sau garduri.
Preturi mai mari
Nivelul taxei va fi de 1,5% din valoarea constructiei supuse impozitarii si poate parea mic, însa impactul sau se va resimti direct în buzunarele producatorilor si al consumatorilor români. Materia prima reprezinta circa 60-70% din pretul pâinii. Ca urmare a aplicarii noii taxe, costurile fermierilor vor creste cu circa 15%, majorare care se va duce partial si în pretul materiei prime, adica a grâului. La aceasta crestere a cheltuielilor se adauga scumpirea carburantilor determinata de schimbarea modului de calcul al accizelor, care va genera scumpiri în lant nu doar la pompa, ci si la seminte sau îngrasaminte.
Cum si jucatorii din morarit si panificatie vor plati taxe pe silozurile în care depoziteaza grâul cumparat de la fermieri, ne putem astepta ca pretul pâinii sa creasca destul de mult încât sa anuleze efectele reducerii TVA la pâine cu 15 puncte procentuale, asa încât românii s-au bucurat prea putin de ieftinirea produselor din panificatie. În acelasi timp, pretul carnii si al pestelui sau produselor derivate va creste proportional cu noile taxe introduse de Executiv si cu scumpirea carburantilor, a gazelor si a energiei, cu circa 10%.
Sume greu de platit
În ultimii ani producatorii s-au împrumutat la banci, cu dobânzi mari, au accesat fonduri europene pentru a ridica silozuri sau ferme de pasari sau porci moderne. Fermierii au folosit materiale de calitate, scumpe. Cum valoarea de inventar al bunului supus impozitarii se calculeaza tinându-se cont de facturile platite la achizitia materialelor de constructii, si valoarea taxei va fi pe masura.
Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR) are o ferma în judetul Bacau, unde a ridicat un siloz evaluat la un milion de euro, echivalentul a peste 4,41 milioane de lei. La un nivel al taxei de 1,5% din valoarea silozului, producatorul va plati peste 66.000 de lei impozit numai pentru acesta. În total, pe ferma, costurile din aplicarea taxei pe constructiile speciale vor creste cu 12-15%, bani care se vor duce sa acopere golurile din buget, în loc sa fie reinvestiti în tractoare sau combine care sa aduca recolte mai bogate.
Mai mult decât atât, taxa pe constructiile speciale îi va afecta mai ales pe cei care vor sa faca investitii în agricultura, iar cea mai lovita categorie vor fi tinerii. „La noi, înca se calculeaza impozitul pe preturile vechi, pentru ca deja avem gardul ridicat. Dar cine va face unul nou, cu materiale de calitate, va plati si mult mai mult la impozit”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din Ialomita.
Impozitul pe constructii speciale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor din inventar, la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se plateste taxa. Aceasta poate fi achitata în doua transe.
Ce constructii sunt supuse impozitarii
Potrivit Ordonantei de Urgenta 102/2013, fermierii vor plati taxa pentru urmatoarele tipuri de constructii speciale: cladiri agrozootehnice; constructii agricole usoare (baraci, magazii, soproane, cabane); depozite de îngrasaminte minerale sau naturale (constructii de compostare); silozuri pentru furaje sau pentru cereale; patule pentru porumb; constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri; helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje; jgheaburi pentru piscicultura; sere, solarii, rasadnite si ciupercarii, indiferent ca sunt din zidarie, beton, metal sau lemn si sticla; constructie usoara din lemn si folie din masa plastic, dar si alte constructii agricole neregasite în aceasta lista, cum sunt gardurile.
De exemplu, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din Ialomita, va plati 3.000 de lei impozit pe gardul care împrejmuieste ferma sa cu o suprafata de 3,5 hectare. În total, va da catre buget, în contul taxei pe constructiile speciale, aproape 90.000 de lei în 2014. Simona Tapalaga, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!