Posibile variante decise de magistrati in dosarul Zambaccian

 

Adrian Nastase poate ramâne astazi liber sau se poate întoarce dupa gratii. Magistratii pot decide, însa, în nenumarate feluri: o achitare, o pedeapsa cu suspendare, una cu executare sau rejudecarea dosarului.

sotii nastaseCea mai fericita varianta, pentru familia fostului premier Adrian Nastase, este, evident, achitarea.

O alta varianta pozitiva pentru fostul premier si sotia lui ar fi o pedeapsa cu suspendare. Conform legii, aceasta poate fi de maximum 3 ani. În aceasta situatie, Dana Nastase îsi trece în cazier prima condamnare, dar nu merge dupa gratii. Potrivit specialistilor, nici Adrian Nastase nu ar merge dupa gratii. Explicatia specialistilor este urmatoarea: daca va fi condamnat cu suspendare, fostul premier nu va fi considerat recidivist, deoarece presupusele fapte ar fi fost comise în acelasi timp cu cele din dosarul în care a fost condamnat si pentru care a ispasit deja pedeapsa. Recidiva ar fi doar daca noua fapta ar fi fost comisa dupa o condamnare definitiva la închisoare. În cazul de fata, în Dosarul Zambaccian sunt acuzatii de infractiuni care ar fi fost comise cu aproximatie în acelasi timp cu cele din dosarul Trofeul Calitatii.

Varianta cea mai grea pentru Adrian si Dana Nastase ar fi pedeapsa cu executare. Chiar si o zi de închisoare daca primeste, Adrian Nastase merge dupa gratii. Apoi, poate depune o cerere catre instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, prin care solicita contopirea pedepselor. Adica, cei doi ani din prima condamnare cu noua pedeapsa.

Sa presupunem ca fostul premier primeste un an de închisoare cu executare. Merge dupa gratii, face cererea de contopire catre tribunal, în câteva zile se judeca si, desi contopirea nu este un calcul aritmetic, ci unul juridic, va rezulta ca Adrian Nastase nu ar mai avea de ispasit nicio zi dupa gratii.

A doua presupunere este ca Nastase sa primeasca o pedeapsa cu executare mai mare decât prima. Sa spunem trei ani. Procedura este aceeasi. Merge în arest, cere contopirea si atât cât le rezulta magistratilor ca mai are de ispasit, atât va ramâne dupa gratii. Apoi, beneficiaza, din nou, de executarea unei treimi din pedeapsa pentru ca are peste 65 de ani.

Ultima varianta pe masa magistratilor este rejudecarea dosarului. În eventualitatea unei astfel de decizii, cazul pleaca la Instanta de fond si cercetarile o iau de la capat.

Variantele familiei Nastase

1. ACHITAREA:
Adrian si Dana Nastase sunt exonerati definitiv de acuzatii

2. CONDAMNARE CU SUSPENDARE:
Adrian si Dana Nastase ramân în libertate

3. CONDAMNARE CU EXECUTARE:
Adrian si Dana Nastase merg la închisoare

3.1. CONDAMNARE CU EXECUTARE SUB 2 ANI

– Adrian Nastase va fi încarcerat
– Nastase cere contopirea pedepselor
– Tribunalul decide executarea pedepsei mai mari
– Nastase va fi eliberat, deoarece a executat deja pedeapsa mai mare

3.2. CONDAMNARE CU EXECUTARE PESTE 2 ANI
– Adrian Nastase va fi încarcerat
– Tribunalul decide contopirea pedepselor
– Nastase va ispasi o treime din ce rezulta în urma contopirii

4. REJUDECAREA DOSARULUI

M.Z. antena3.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie