Oferta publica initiala (IPO) de vanzare de actiuni ale statului la Hidroelectrica, va avea loc anul acesta

 

Asteptata de zece ani si necesara înca din secolul trecut, oferta publica initiala (IPO) de vânzare de actiuni ale statului la Hidroelectrica urmeaza sa aiba loc în 2014. ECONOMICA.NET a obtinut prima estimare a valorii pachetului de 15% din actiunile Hidroelectrica. Oferta si listarea ulterioara a companiei, ca si cele ale Complexului Energetic Oltenia si Electrica la Bursa vor loc ca efect a acordului cu FMI, asa cum s-au produs si ofertele Romgaz si Nuclearelectrica.

hidroelectrica„Hidroelectrica va fi în mod evident cel mai important IPO al anului 2014, valoarea tranzactiei urmând sa fie în intervalul 300 – 400 milioane euro, daca luam în considerare un pachet de 15%, care ar urma sa faca obiectul ofertei publice initiale”, a estimat Mihai Caruntu, seful echipei de cercetare de piata de capital de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din capitalul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participatie de 19,94%. Hidroelectrica are un capital social de 4,475 miliarde de lei (1 miliard de euro).

Fondul Proprietatea (FP) si-a evaluat la 2 miliarde de lei (448 milioane de euro) pachetul de aproape 20% din actiunile detinute la Hidroelectrica, în raportul sau din 30 septembrie 2013.

Amânata anul trecut, ca urmare a intrarii în insolventa a companiei, oferta publica initiala (IPO) de vânzare de actiuni ale statului la Hidroelectrica este asteptata pentru anul 2014.

Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru derularea IPO si listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), perioada în care companiile de brokeraj sibancile de investitii interesate vor putea depune oferte încheindu-se în 20 ianuarie 2014. Atunci se vor si deschide plicurile.

Compania a înregistrat un profit net de 383 milioane de lei pe primul semestru al anului 2013, dupa ce cu un an în urma marcase pierderi de 2023 milioane de lei.

„Compania are un profil de profitabilitate mult îmbunatatit dupa iesirea din insolventa, chiar si în conditiile scaderii drastice a pretului curentului electric în 2013 si a supraofertei de electricitate de pe piata”, apreciaza Mihai Caruntu.

Supraoferta de pe piata electricitatii „dezvaluie o noua realitate pe piata de specialitate.

Liberalizarea treptata a acesteia va permite Hidroelectrica sa vânda pe bursa de energie cantitatile de electricitate care este fortata sa le vânda pe piata reglementata sub pretul de piata. Ramâne sa vedem, de asemenea, impactul pe care taxa pe constructii îl va avea avea”, adauga analistul de la BCR

Nivelul vehiculat de fostul administrator judiciar pentru „taxa de stâlp” este de 40 milioane euro. Taxa este considerata „ridicata, raportata la un profit estimat pe 2013 de 200 milioane euro”, apreciaza Mihai Caruntu.

„Oricum, însa, exista conditiile ca Hidroelectrica sa devina una dintre cele mai atractive companii listate la BVB, dupa derularea IPO”.

Marile listari

Tot pe parcursul anului viitor urmeaza se deruleze si IPO-urile Complexului Energetic Oltenia si Electrica.

Pentru Hidroelectrica, termenul asumat de listare este iunie 2014. ia pentru restul datele de listare va depinde de propunerile intermediarilor, care vor avea grija ca o oferta sa nu afecteze cererea pentru actiunile din celelalte.

Pachetul de 21,53% detinut de FP la Complexul Energetic Oltenia valoreaza 880 de milioane de lei (197 mil. euro, la data raportului FP).

Ministerul Economiei ar urma sa vânda un pachet de 15 % din CE Oltenia, care ar costa circa 150 de milioane de euro, potrivit evaluarii FP. Directorul general al companiei se astepta, în primavara anului 2013, sa ia 100 de milioane de euro, pe un pachet de 12%, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Veniturile totale ale companiei sunt estimate la 6,2 miliarde de lei, iar profitul la 151 milioane de lei, cu 67 % mai ridicat decat în 2012.

La Electrica se va vinde pachetul majoritar de actiuni. Pachetele de câte 22% detinute de FP în cele trei filiale ale Electrica valoreaza 690 de milioane de lei (155 mil. euro). Pachetul majoritar al Electrica ar putea costa peste 300 de milioane de euro.

Si Electrica este, „fireste o tranzactie importanta si, în conditiile în care tarifele de distributie de electricitate sunt reglementate de ANRE, perceptia de catre investitori a riscului de reglementare va influenta decisiv parametrii tranzactiei. Din acest punct de vedere asocierea cu operatorul de transport si sistem Transelectrica, care are deja o istorie la bursa, reprezinta un element comparativ important”, conchide analistul de la BCR.

Evaluarile pachetelor de actiuni detinute de FP au fost facute de un evaluator independent la   Hidroelectrica si CE Oltenia si, dupa valoarea capitalurilor proprii, la filialele Electrica. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie