Laszlo Tokes a atacat la Curtea de Apel Bucuresti hotararea de retragere a distinctiei care i-a fost acordata in 2009

 

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca a atacat în instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, hotarârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, de retragere a distinctiei care i-a fost acordata acestuia în 2009.

tokes laszloKincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca actiunea deschisa în numele lui Tokes a fost expediata prin posta în 3 ianuarie, fiind adresata Curtii de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ.

În actiune, al carei text a fost facut public de catre avocat, Tokes cere instantei sa dispuna „anularea hotarârii adoptate în sedinta din 20 noiembrie 2013 (comunicata la 30 decembrie 2013), ca lovita de nulitate absoluta si nefondata” si judecarea cauzei si în lipsa lui.

„Am atacat hotarârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegala si nefondata. Nelegala, pentru ca s-a luat cu încalcarea dreptului constitutional la aparare si a dispozitiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adica a fost luata de un Consiliu din care au facut parte doua doamne cavaler, Firea si Andronescu, care nu s-au purtat însa deloc cavalereste, pentru ca ele au si semnat sesizarea. Nefondata, pentru ca hotarârea e redactata în stilul brosurist al activistilor de partid, are o lungime iesita din comun, de 19 pagini, si contine o serie de acuzatii foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revansard» si alte perle”, a spus Kincses.

El a adaugat ca hotarârea luata de Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a tinut cont de faptul ca expresia folosita de Tokes, de „putere garanta”, care este „o institutie juridica” creata de Italia si Austria, „a dus la crearea unei autonomii foarte reusite în Tirolul de Sud”.

„Sunt 11 autonomii teritoriale în Europa, între care si Gagauzia, în Republica Moldova. Pentru ei, înseamna Dictatul de la Viena si revizuirea Tratatului de la Trianon. Ma mir ca fost ministru de Externe Geoana nu stie, pe domnul academician Haiduc îl înteleg, ca e chimist”, a aratat Kincses.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca împreuna cu Guvernul pe care îl conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel încât sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca „nu îsi merita calitatea de cetatean român cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul român „extremistilor maghiari” din România, facând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua României”.

La rândul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca îl va informa în scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National „Steaua României”.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului, declara Ionel Haiduc, presedintele Academiei Române.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionând ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat daca îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

„Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte când am vrut sa-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotarârea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (…) Dupa care Vadim Tudor a atacat în instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanta în 9 ani de mandat”, spunea Basescu.

În 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunând ca, daca vreo persoana doreste sa îi ia înapoi distinctia, sa mearga la Timisoara. Pacala Dana, Ela Giurgea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie