Functia de vicepresedinte CSM: Procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor si-au depus oficial candidatura
Procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, membrii alesi ai CSM, si-au depus oficial candidatura pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Proiectele de management ale celor doi procurori care candideaza pentru functia de vicepresedinte al Consiliului au fost publicate luni dimineata pe site-ul CSM.
Procurorul Bogdan Gabor arata, în proiectul sau, ca presedintele si vicepresedintele CSM au obligatia de a asigura conditiile organizatorice pentru ca obiectivele generale (de a asigura independenta justitiei si a magistratilor, de îmbunatatire si credibilizare a actului de justitie, de responsabilizare a sistemului judiciar), sa poata fi îndeplinite de catre întregul consiliu.
„Pe de alta parte, intrarea în vigoare a noilor coduri, tendintele celorlalte puteri ale statului de a avea unele imixtiuni în justitie, reclama ca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului sau constitutional sa fie cât mai credibila. În acest sens revine ca o obligatie a Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba un dialog institutional corect si coerent cu celelalte puteri ale statului, sa intensifice comunicarea cu organismele europene, cât si cu organismele judiciare din statele Uniunii Europene”, se arata în proiect.
Bogdan Gabor considera ca, prin prisma experientelor ultimilor ani, este necesara instituirea unui instrument judiciar mai eficient care sa fie pus la dispozitia Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea îndeplinirii obligatiilor ce-i revin.
Printre obiectivele pe care Bogdan Gabor si le propune se numara implicarea activa a CSM în toate activitatile de implementare a noilor coduri, un dialog constant cu toate structurile Ministerului Public, cu instantele de judecata si cu Ministerul Justitiei si cu puterea executiva, pentru asigurarea finantarii sistemului judiciar pentru îndeplinirea conditionalitatilor si reactia prompta Consiliului, ori de câte ori valori fundamentale ca independenta justitiei sunt afectate sau periclitate prin actiunile unei alte puteri în stat sau ale mass-media.
Procurorul Gheorghe Muscalu sustine la rândul sau dialogul cu celelalte institutii ale statului, cu precadere cu judecatorii si procurorii, ai caror reprezentanti sunt membrii Consiliului, si cu asociatiile profesionale ale acestora.
„Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa sanctioneze ferm orice încalcare a legii de catre judecatori si procurori, dar, în acelasi timp, trebuie sa apere magistratii împotriva oricaror abuzuri, de orice fel, împotriva oricarei imixtiuni – din afara sistemului si din cadrul sistemului si trebuie sa apare sistemul în ansamblul lui si sa-l protejeze împotriva atacurilor din partea altor puteri ale statului care au ca rezultat încalcarea independentei justitiei”, sustine Muscalu în proiectul sau.
Printre obiectivele programului sau se numara întarirea si consolidarea locului si rolului CSM ca organ colectiv de decizie administrativa, garant al independentei justitiei, astfel cum prevede Constitutia României, cresterea eficientei actului de justitie si consolidarea pozitiei, a locului si rolului autoritatii judecatoresti în cadrul puterilor statului precum si problemele complexe ce deriva din activitatea Inspectiei Judiciare ori cele care vizeaza pregatirea prin intermediul Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri.
Alte obiective sunt cresterea transparentei în activitatea CSM si abordarea unui mod pragmatic de comunicare publica, cât si consolidarea relatiilor profesionale cu institutiile si autoritatile publice direct implicate sau cu atributii decizionale în ceea ce priveste înfaptuirea actului de justitie, cu asociatiile profesionale ale magistratilor judecatori si procurori, alte asociatii care concura la înfaptuirea actului de justitie – în plan intern precum si cu institutii si organisme internationale.
„Presa scrisa si vorbita trebuie sa beneficieze de conditii corespunzatoare în sediul CSM, si ma refer aici în primul rând la amenajarea unui spatiu cu aceasta destinatie, pentru a putea lua la cunostinta de deciziile CSM în timp real si a le transmite în spatiul public fara distorsionari”, considera Gheorghe Muscalu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste luni pentru a-si alege noua conducere – presedinte si vicepresedinte.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!