Condamnari definitive in dosarul Zambaccian: Adrian Nastase – 4 ani de inchisoare cu executare, Dana Nastase – 3 ani de inchisoare cu suspendare

 

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema, la patru ani de închisoare cu executare pentru santaj si luare de mita, iar sotia sa, Dana, a primit o pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.

sotii nastaseCompletul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la patru ani de închisoare pentru luare de mita în forma continuata si la trei ani de închisoare pentru santaj. Instanta a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Nastase sa o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Instanta l-a mai condamnat pe Adrian Nastase la cinci ani interzicerea unor drepturi, dupa executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege si de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savârsirea infractiunii.

Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de închisoare pentru „participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, instanta dispunând suspendarea executarii pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat în Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare. Instanta a dispus în cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale împotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de închisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmând sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera în acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atât de inculpati, cât si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care luni a dat decizia definitiva în aceasta cauza.

În 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis în judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

Adrian Nastase a fost acuzat în acest caz ca, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

În 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calitatii”, în care a fost acuzat în legatura cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, când a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 si pus în libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie