Presedintele IICCMER a anuntat ca unul dintre cei 35 de tortionari comunisti a murit

 

Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a spus în emisiunea „Kilometrul 0” ca unul dintre cei 35 de tortionari investigati de IICCMER a decedat în luna octombrie a anului trecut. Andrei Muraru a mai spus ca din iulie anul acesta spera sa se deschida dosarul „frontieristilor”.

IICCMER Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului RomânescAndrei Muraru, presedintele IICCMER, a declarat ca sunt aproape gata 4-5 sesizari penale în cazul tortionarilor comunisti pentru a putea depune plângere la Parchet.

Acesta a dezvaluit ca unul dintre cei 35 de tortionari a decedat în octombrie anul trecut.

„Iata ca aceasta lista devine din ce în ce mai scurta, daca noi nu avem resursele necesare ca investigatiile acestea sa fie duse la bun sfârsit”, a declarat Andrei Muraru.

Numele acestuia este Iuliu Sebestin si a fost reeducator la Gherla pentru mai putin de un an, la jumatatea anilor 50, a spus presedintele IICCMER la Digi24.

Iuliu Sebestin era resonsabil de reeducarea politica a detinutilor politici.

„Cel care îi supunea la torturi fizice si psihice. În sarcina lui Institutul a retinut numeroase decese, care vor fi prezentate în curând ca investigatie care, conform procedurilor interne, a fost oprita din cauza decesului”, a explicat Andrei Muraru.

Presedintele IICCMER a estimat ca pâna la jumatatea anului 2014, cea mai mare parte a numelor din lista de 35 de tortionari sa fie dezvaluite prin finalizarea investigatiilor si depunerea plângerilor la Parchet.

Acesta a adaugat ca din iulie 2014 începe un alt demers al Institutului, fiind deschis dosarul frontieristilor.

„Decesele de la frontiera s-au produs în toata perioada regimului comunist, dar cu obstinatie în ani 70-80 si speram ca aici sa avem o lista mult mai lunga, pentru ca cei care au tras atunci sau au dat ordine pentru a se deschide focul împotriva celor care intentionau sa paraseasca tara aveau 30-40 de ani”, a mai spus Andrei Muraru.

Se cunoaste si un al treilea nume de tortionar – Iuliu Sebestin – iar pâna acum, IICCMER a depus doua plângeri la Parchet, în cazul tortionarilor Alexandru Visinescu si Ion Ficior.

Alexandru Visinescu, acum în vârsta de 88 de ani, a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat în perioada 1957-1963. Din ordinul lui, detinutii politici au fost batuti, înfometati si privati de orice asistenta medicala. Pâna acum, istoricii pot demonstra ca 12 oameni au pierit în închisoarea terorii comuniste.

Ion Ficior este fostul comandant al lagarului de munca de la Periprava. Din ordinul sau, spun procurorii, au murit peste 100 de detinuti politici. Ca si fostul comandant de la Râmnicu Sarat, a fost pus sub acuzare pentru genocid. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie