Livia Galea, femeia care s-a dat drept sefa unei misiuni a Bancii Mondiale in Romania pentru a fura 200.000 de euro, a fost condamnata la 7 ani de inchisoare

 

Cu doar o zi inainte de Ajunul Craciunului, Tribunalul Sibiu a condamnat-o pe Livia Galea, femeia de 69 de ani care s-a dat drept sefa unei misiuni a Bancii Mondiale in Romania pentru a fura 200.000 de euro, la sapte ani de inchisoare cu executare si la alti doi ani de interzicere a unor drepturi civile.

livia galeaPrimul termen al procesului a avut loc in data de 6 noiembrie, sentinta venind apoi in mai putin de o luna si jumatate. Concret Livia Galea, o pensionara din satul sibian Daia, a acceptat sa faca parte dintr-un grup al carui scop a fost acela de a o deposeda pe Ana-Maria Mihaescu (sefa unei misiuni a Bancii Mondiale) de actiuni in valoare de 200 de mii de euro. In acest grup, pensionara din satul Daia a jucat rolul Anei-Maria Mihaescu, folosind in acest scop o carte de identitate falsificata.

Livia Galea a anuntat inca de prima infatisare ca nu si-a angajat avocat si a recunoscut toate acuzatiile aduse de procurori in rechizitoriu, apeland astfel la procedura de judecata simplificata, caz in care limitele de pedeapsa se reduc cu o treime. Instanta a admis disjungerea cazului Liviei Galea de a celorlalti inculpati din dosar si s-a pronuntat rapid.

”Condamna pe inculpata G. L. (Galea Livia – n.r.) la pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b C.p. pe o perioada de 2 ani (…) Disjunge actiunea civila formulata de catre partile civile impotriva inculpatilor si formeaza un dosar nou cu termen de judecata la data de 27.01.2014, pentru continuarea procedurii judiciare”,au comunicat reprezentantii Tribunalului Sibiu.

Totodata, instanta l-a condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pe Bogdan Belu Koteles, inculpat in acelasi dosar, fiindu-i fixat un termen de incercare de cinci ani.

Aparatorii celorlalti inculpati in acest dosar au declarat pentru Avocatura.com, inca de la inceput, ca Livia Galea pozeaza intr-o victima si exagereaza atunci cand spune ca a fost manipulata sa scoata banii din banca.

”Nu poti sa pretinzi ca te duci la banca si scoti sume destul de mari de bani, de mai multe ori, fara sa stii ce acte prezinti la ghiseu. Noi consideram ca doamna Galea era perfect constienta, si de acte si de bani, si a cazut singura in capcana. ?tia foarte bine cati bani ia si unde ii da mai departe. La fel de ciudat ni se pare si faptul ca niciun functionar, de la Carpatica si Raiffeisen, nu au verificat cu atentie documentele prin care se scoteau bani din contul unui om important, atat in societate cat si pentru banca. Functionarii bancari sunt in culpa, copia buletinului cu siguranta se regasea in arhiva, doar vorbim despre un actionar la Banca Mondiala. Era suficient sa se verifice cu atentie un nume”,a declarat avocatul Mariana Corneanu, aparatorul lui Dorel Ionita.

Procurorii care au investigat cazul au anuntat ca pentru ”prestatia ei actoriceasca” Livia Galea a fost recompensata cu suma de 5.000 de lei. Livia Galea spune ca a primit 4.000 de lei, dintre care 1.000 de lei trebuia sa dea mai departe, celui care a recomandat-o.

”Sincera sa fiu… dar si tentatia a fost mare. Pentru un mic serviciu, am zis ca da, imi prindeau bine acesti bani”, a povestit Livia Galea, care se ruga inainte de sentinta sa fie iertata, pentru ca nu stia ce face. Cu acte false, Livia Galea a semnat toate demersurile necesare vanzarii unui pachet de 200.000 de actiuni pe care Ana Maria Mihaescu le detinea la SIF Muntenia. Apoi, pe rand, prin intermediul mai multor banci a scos banii pe actiuni.

Pentru cei care nu au primit, inca, sentinta, procesul va continua si in 2014. Se pare ca ”liderul” grupului este Mihai Corcoveanu, fost director in cadrul Bancii Agricole, filiala Sibiu. Stefan Dobre, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie