Inalta Curte de Casatie si Justitie anunta maine decizia definitiva in dosarul Zambaccian

 

Înalta Curte va anunta mâine decizia definitiva în dosarul Zambaccian, ultimul proces pe care fostul premier Adrian Nastase îl mai are pe rol. Ultimul termen a avut loc în decembrie, însa atunci cei cinci judecatori au convenit sa amâne pentru 6 ianuarie pronuntarea hotarârii definitive. În prima instanta, Adrian si Dana Nastase au fost condamnati la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare.

Adrian Nastase 1Dupa o vacanta petrecuta pe Valea Prahovei, Adrian Nastase va astepta în vila din Zambaccian decizia definitiva a instantei în dosarul Trofeul Calitatii. Fostul premier a facut anuntul pe blog, într-o postare în care scrie despre curaj, dar si despre necunoscutele anului 2014. O atitudine usor sceptica, spre deosebire de momentul încheierii procesului, când Adrian Nastase era optimist.

„Sunt pregatit psihic pentru achitare, pentru ca asa mi s-ar parea normal. Celelalte variante nu am de ce sa le iau în considerare, dupa ce i-am ascultat pe avocati mi-am dat seama cât de firava este acuzarea”, spunea el în decembrie. Încrezatoare a fost si sotia sa, Dana.

Avocatii sotilor Nastase încearca de mai bine de sapte ani sa-i convinga pe magistrati de nevinovatia celor doi. „Opinia mea e ca argumentele apararii au fost mult mai pertinente si mai la obiect decât cele aduse de Parchet”, a spus Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase.

În prima instanta, sotii Nastase au fost condamnati la închisoare cu suspendare. Însa nu pentru acuzatiile de coruptie, ci pentru santaj si utilizarea de documente vamale false.

Fostul premier a fost acuzat ca a primit diverse obiecte din China, dar si materiale de constructii de la fostul consul Ioan Paun, dar si de la Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat în Constructii, pentru a-i mentine în functie. În total, bunuri de peste 600.000 de euro.

Obiectele ar fi fost introduse în tara prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Nastase. Conform declaratiilor vamale de import, containerele livrate familiei Nastase contineau termopane, pamatufuri pentru sters masina, sacose din rafie, dar si statuete din bronz, pitici de gradina sau instalatii sanitare. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor în 2006.

Adrian Nastase are loc rezervat la PSD

Cariera politica a lui Adrian Nastase a cunoscut, de-a lungul anilor, urcusuri si coborâsuri. La fel a fost si relatia cu PSD, partidul de numele caruia se leaga afirmarea sa pe scena politica. În 2006, social democratii l-au înlaturat din fruntea partidului dupa scandalul iscat de dosarul „Matusa Tamara”. Sapte ani mai târziu, în 2013, dupa ce a ispasit noua luni de temnita pentru fapte de coruptie, aceiasi colegi l-au primit cu aplauze la scena deschisa.

Social-democratii i-au rezervat lui Adrian Nastase nu doar un rol simbolic, ci chiar functia de presedinte al Consiliului National. „Singurul care a trebuit sa plateasca pentru noi toti a fost Adrian Nastase”, spunea Liviu Dragnea.

Fost premier si ministru de externe, Adrian Nastase a fost în 2004 candidatul PSD la presedintie. El a fost învins în turul doi de Traian Basescu.

Modul în care si-a derulat campania electorala avea sa îi aduca o condamnare la închisoare în dosarul „Trofeul Calitatii”. Judecatorii au stabilit ca Adrian Nastase si-a exercitat influenta de sef de partid pentru a obtine bani pentru actiunile electorale.

Tentativa sa de a se sinucide, la câteva ore dupa pronuntarea sentintei, a atras solidaritatea colegilor care s-au perindat zile întregi pe la spitalul Floreasca, unde era internat.

Dupa ispasirea pedepsei din dosarul „Trofeul Calitatii”, Victor Ponta a propus ca Adrian Nastase sa fie invitat permanent la sedintele conducerii PSD, în calitate de fost presedinte.

Adrian Nastase a fost în fruntea social democratilor timp 6 ani, dar, în urma scandalului generat de dosarul „Matusa Tamara” a fost nevoit sa renunte la sefia partidului, dar si la cea de presedinte al Camerei Deputatilor.

În 2008, Adrian Nastase a revenit în prim-planul vietii politice. A câstigat un nou mandat de deputat si a fost ales presedinte al Consiliului National al PSD, calitati pe care le-a pierdut ulterior, în momentul condamnarii la închisoare. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie