Raport Eurostat: Procesatorii romani de carne au exporturi-record, dar raman codasii Europei

 

Procesatorii de carne din România au facut exporturi în primele noua luni ale anului de 82 de milioane de euro, în crestere cu o treime fata de perioada similara anterioara, 99% din valoarea livrarilor fiind concentrata pe spatiul intra-comunitar, potrivit datelor Eurostat. Exporturile de preparate din carne sunt si un record al ultimilor zece ani. Marele boom a venit în ultimii sapte ani, în acest interval afacerile din strainatate ale procesatorilor triplându-se.

Salam sasescÎn ultimii trei ani, antreprenorii români din industria carnii au vorbit tot mai des despre exporturi, o linie de business explorata recent în încercarea de a contrabalansa declinul vânzarilor de pe piata interna.

Cei mai mari procesatori din industria carnii din România sunt Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox, Transavia sau Aldis.

Desi în ultimii ani companiile procesatoare de carne au prins gustul exporturilor, marfurile românesti ramân o prezenta marginala în piata europeana cu o cota de piata generala de sub 1%.

Cel mai mare exportator european de preparate din carne este Germania cu afaceri de 2 miliarde de euro, urmat de Olanda cu 1 miliard de euro si Spania cu 0,9 miliarde de euro.

Valoarea cumulata a exporturilor de preparate din carne ale celor 28 de economii din UE în primele noua luni ale anului este 9,7 miliarde de euro.

Au crescut de opt ori în ultimul deceniu

Evolutia exporturilor de preparate din carne ale României în perioada 2003-2012 si în primele noua luni din 2013

Anul     Exporturi (mil. euro)

2003    9,4

2004    13

2005    14,6

2006    21

2007    26,4

2008    38,8

2009    36,2

2010    51,4

2011    67,2

2012    84

2013    82

Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie