Noul cod de procedura penala: Judecarea recursului la Instanta Suprema devine cale extraordinara de atac

 

Vestile sunt cat se poate de proaste pentru cei judecati ca inculpati, odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala.

cod penalHotararile de condamnare din apel devin executorii, iar suspectii ajung dupa gratii de indata. Pana acum mandatele de executare a pedepsei erau emise abia dupa judecarea recursului care devine, astfel, doar o cale extraordinara de atac.

George Copos asteapta cu infrigurare decizia Tribunalului. Judecatoria Sectorului 2 il condamnase acum un an la patru ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala de un milion de euro in dosarul Loteria.

Tot atunci, fostul patron al Rapidului declara apel si cerea achitarea, cu gandul ca are la indeamana si recursul in cazul unei decizii nefavorabile a tribunalului. Intre timp insa, va intra in vigoare noul cod de procedura penala.

Si fostul patron al echipei Poli Timisoara, Marian Iancu, este judecat de Curtea de Apel tot pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Initial, tribunalul l-a condamnat la zece ani de detentie.

La randul sau Dan Voiculescu asteapta verdictul in apel. La fond a primit cinci ani de inchisoare pentru coruptie in dosarul ICA. Iar lista poate continua cu mii de exemple din toate instantele din tara.

Tot de la intai februarie, procurorii nu mai pot cere condamnarea suspectilor achitati de instanta de apel.

In noul cod de procedura penala, recursul in casatie devine cale extraordinara de atac si va fi judecat de instanta suprema doar dupa ce un magistrat se asigura in prealabil ca exista motive intemeiate sa fie analizat.

Condamnarile date la instantele inferioare nu mai pot fi modificate, decat daca judecatorul care a dispus condamnarea a incalcat limitele de pedeapsa.

Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi instanta suprema ar putea scapa de mii de procese. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie