CNCD: Muncitorii trecuti de 45 de ani sunt discriminati pe piata muncii

 

În România, persoanele trecute de 45 de ani se considera nedreptatite pe piata muncii. Cei mai multi angajatori refuza sa cheme la interviu persoanele incluse în aceasta categorie deoarece considera ca au o capacitate de munca redusa. Astfel ca atunci când sunt întrebati sustin ca nu au suficiente resurse pentru a-i plati. Prin urmare, prefera sa angajeze tineri mai putin experimentati.

anofm locuri de muncaUn sondaj realizat recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) arata ca 52% din români sunt de parere ca vârstnicii îsi gasesc mai greu un loc de munca în comparatie cu absolventii.

În plus, potrivit aceleiasi cercetari, 26% din români considera ca persoanele trecute de 50 de ani constituie o categorie discriminata la noi în tara.

CNCD: discriminarea pe criteriu de vârsta e ilegala

„Avem plângeri pe domeniul relatiilor de munca si pentru discriminare pe criteriu de vârsta. Pe date concrete, femeile trecute de 40 de ani si barbatii trecuti de 45 de ani îsi gasesc foarte greu un serviciu, asta din cauza unei prejudecati pe care o au angajatorii, care sunt de parere ca persoanele respective nu mai sunt productive pe piata muncii. Total gresit, o astfel de atitudine se sanctioneaza si este ilegala”, a explicat Asztalos Csaba Ferenc, presedintele CNCD.

Astfel, la nivelul anului 2012, cele mai multe petitii (38%) au fost primite în legatura cu accesul la angajare si profesie, tendinta pastrându-se în decursul ultimilor ani, se arata în ultimul raport de activitate al CNCD.

Concret, reprezentantii consiliului au avut de solutionat cinci cauze de discriminare la angajare pe criteriu de vârsta la nivelul anului 2012, asta dupa ce în 2011 au existat nu mai putin de 16 astfel de cauze.

Recruiter: avem clienti care pun din start anumite limite

Spre exemplu, sunt firme care prefera sa taie din start elanul recruiterilor vis-a-vis de persoanele trecute de 45 de ani. Prin urmare, acestia din urma nu au nicio sansa sa ajunga la interviu în momentul în care se prezinta cu CV-ul la târgurile de joburi. Chiar si atunci este trimis direct companiilor recruitoare, documentul este ocolit cu repeziciune.

„Avem clienti care pun din start anumite limite. Cei mai multi ne pun aceasta conditie: sa nu selectam persoane trecute de 40 de ani, chiar daca acestea au experienta în domeniul respectiv. Nu avem ce sa facem, ne ghidam dupa doleantele firmelor”, a explicat pentru „Adevarul” un reprezentant al companiei Adecco.

Am 60 de ani, sunt strungar de meserie si vreau sa muncesc!

Marin Chirila din Bucuresti e lipsit de speranta ca îsi va mai gasi vreun serviciu. Are 60 de ani, mai are nevoie de câteva luni pentru a iesi la pensie si e strungar de meserie. A fost disponibilizat înca din luna martie 2013 si de atunci, merge la târgurile de profil cu un vraf de CV-uri în brate. Copiii sai îl ajuta sa aplice si pe platformele online, dar sansele sale de a fi inserat pe piata muncii scad pe masura ce înainteaza în vârsta. Si e constient de asta.

„Sunt strungar de meserie, am absolvit liceul, vorbesc si foarte bine franceza, am 35 de ani de munca de grupa I. Pe noi, astia batrâni, ne discrimineaza companiile, când aud câti ani avem, nimeni nu ne angajeaza în ciuda experientei. Nu se uita nimeni cu adevarat la experienta! Eu, unul, mai am nevoie de câteva luni ca sa ies la pensie si ce sa fac, depun si eu CV-uri pentru ca vreau sa muncesc”, spune barbatul.

Reconversia profesionala, o solutie

Ar fi dispus sa faca o reconversie profesionala, dar nu e sigur daca asta i-ar spori sansele în fata angajatorilor. Si Liliana Bogdan, purtatorul de cuvânt al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), admite ca persoanele trecute de 45 de ani întâmpina dificultati în gasirea unui loc de munca.

„Având în vedere vârsta, sansele sunt mai mici fata de cele ale unui absolvent sau ale unei persoane care are pâna în 40 de ani, însa important este sa nu-si piarda încrederea, sa fie mereu activi si la curent cu piata fortei de munca din România”, sustine reprezentanta ANOFM.

Directorii, selectati din rândul celor de 45 de ani

Exista, însa, si exceptii atunci când vine vorba de persoanele trecute de 40 de ani care au experienta în management. Din rândul acestora sunt selectati directorii de companii. Trendul era cu totul altul în urma cu câtiva ani, când candidatii potriviti la aceste pozitii cheie în cadrul companiilor nu depaseau vârsta de 35 de ani.

„Companiile si-au schimbat preferintele. Ne aliniem, încet-încet, la ceea ce se întâmpla în Occident, unde managerii au de obicei între 45 si 50 de ani. Acum cinci sau zece ani, situatia era cu totul alta, aceste persoane nici macar nu erau luate în calcul”, a explicat George Butunoiu, cel care a înfiintat prima firma de recrutare de manageri de la noi din tara.

Butunoiu: pentru fiecare job exista un profil ideal

În opinia acestuia, nu vârsta e motivul pentru care persoanele trecute de 40 de ani nu-si gasesc un loc de munca.

„Nu reusesc sa se adapteze la piata muncii. Asta este problema. Trebuie sa gaseasca o potrivire între ceea ce vor si ceea ce ofera piata. Profilul candidatului este o combinatie de educatie, experienta, profil personal si vârsta, iar vârsta este un element cheie. Pentru fiecare job exista un profil ideal, iar cei care nu îsi pot da seama singuri ce ar trebui sa faca, pot sa apeleze la consultanti care sa le spuna ce e realist si ce nu e realist sa caute pe piata muncii”, a conchis Butunoiu.

600.000 de candidati de pe BestJobs, trecuti de 35 de ani

Aproape 600.000 de candidati înscrisi pe BestJobs.ro au trecut de 35 de ani, din care 23% au experienta în Inginerie, 22% în Vânzari, iar 21% s-au specializat ca muncitori sau tehnicieni, arata statisticile portatului. Cei mai multi dintre acestia, adica aproape 24%, au absolvit liceul sau o scoala profesionala, în timp ce 10% au diploma de facultate si alti 12% au absolvit chiar si un program de master.

De asemenea, 37% din candidatii trecuti de 35 de ani inscrisi pe BestJobs.ro au între 10 si 20 de ani de experienta, iar 20% au chiar si peste 20 de ani de activitate în câmpul muncii. În ceea ce priveste împartirea pe sexe, 55% sunt barbati si 45% femei.

Peste 50% din acestia vorbesc limba engleza, pe locul doi fiind limba franceza, cunoscuta de 21% din candidatii mentionati mai sus. Totodata, 63% din acestia poseda carnet de conducere.

Tinerii, îndemnati sa urmeze facultati tehnice

În ultimii ani, interesul angajatorilor pentru meseriile cu profil umanistic a scazut foarte mult. Prin urmare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, sustine ca tinerii ar trebui sa tina cont de dinamica pietei si sa opteze pentru facultatile cu profil tennic.

„Sunt foarte multe cerinte pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori si oferta este buna din partea angajatorilor, dar solicitarile din partea tinerilor sunt destul de mici. Ca atare, ar trebui sa le spunem tinerilor ca aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piata muncii din România”, a completat Câmpeanu. Claudia Spridona, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie