Noile taxe judiciare sunt prea mari si depasesc posibilitatile de plata ale justitiabililor
La cateva zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, OUG 80/2013, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a formulat si aprobat un apel privind necesitatea asigurarii garantiilor efective ale dreptului de acces la instanta, pe care l-a adresat Guvernului, Parlamentului si altor institutii abilitate sa ia masuri in domeniu.
Astfel, in documentul elaborat de UNBR se precizeaza ca noua reglementare in materia taxelor judiciare de timbru majoreaza cuantumul taxelor de acces la justitie la un nivel ce depaseste cu mult posibilitatile de plata ale justitiabililor. Aceasta in conditiile in care, puncteaza institutia, statul este obligat de legea fundamentala sa acorde oricarei persoane toate facilitatile rezonabile pentru acces la justitie.
Mai mult, avand in vedere ca majoritatea populatiei Romaniei a saracit pe fondul crizei economice, noua reglementare nu are un suport corespunzator in realitatea economica concreta a tarii. „In unele situatii, majorarea taxelor s-a facut cu peste 20% fata de reglementarea anterioara. In conditiile in care cresterea salariului mediu net la nivel national este de 6,22 % (de la 1.385 lei la 1.477 lei) fata de nivelul anului in care s-a adoptat ultima modificare legislativa in materie, majorarea este vadit inechitabila”, subliniaza UNBR.
In plus, institutia sustine ca nivelul actual al taxelor judiciare de timbru in materie reflecta protejarea incorecta a procedurilor notariale in defavoarea procedurilor judiciare statale: „Discriminarea facuta legal prin stabilirea unor taxe ce favorizeaza o categorie socio-profesionala care isi desfasoara activitatea pe principii specifice profesiilor liberale este incorecta”.
Si Sorin Susnea, partener in cadrul societatii Eversheds Lina & Guia, considera ca majorarea taxelor ingradeste, intr-o oarecare masura, accesul la justitie, dupa cum a declarat pentru AvocatNet.ro in luna iunie.
„O astfel de majorare a taxelor judiciare de timbru va degreva intr-o oarecare masura instantele, insa cu pretul ingradirii, cel putin partiale, a accesului la justitie pentru unele categorii sociale, acesta fiind si motivul pentru care consideram ca, in cazul adoptarii unui astfel de proiect legislativ, este esentiala modificarea corespunzatoare a legislatiei privitoare la ajutorul public judiciar„, mentiona avocatul Eversheds Lina & Guia la acea data.
Practic, prin degrevarea instantelor de judecata de acele cereri, in special incidentale, formulate in mod repetat cu rea-credinta, ce nu vor mai fi formulate ori nu vor mai fi analizate, fata de cuantumul restrictiv al taxelor datorate, justitia va avea in mod incontestabil de castigat, iar beneficiarul final va fi in mod cert justitiabilul, care va avea parte de o experienta procesuala civilizata si rapida, sustinea Susnea la data respectiva.
Cu toate acestea, continua explicatia specialistul, trebuie armonizata si legislatia privind ajutorul public judiciar, pentru a exista siguranta ca nu exista persoane de buna credinta care nu isi permit sa formuleze cereri tocmai din cauza cuantumului ridicat al taxei datorate, deoarece astfel s-ar ingradi practic accesul la justitie pentru aceste persoane. Mirela Oprea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!