La ce banci ai surpriza sa retragi mai putini bani decat ai depus?

 

Dobânzile mici, cuplate cu comisioanele grase va pot aduce în situatia în care sa scoateti mai putini bani decât ati depus, la banci mari din România.

bancileÎn cazul a patru banci din sistem, pentru un depozit de 3.000 de lei la trei luni, clientul plateste el bani bancii. Desi clientul ar trebui recompensat pentru ca împrumuta banca, combinatia dobânda mica/comision mare face ca acesta sa plateasca banca pentru ca o finanteaza.

Raiffeisen Bank plateste cea mai mica dobânda pentru economisirile pe trei luni: 2,8% pe an. În trei luni, dobânda neta acumulata este de 17,64 lei. Dupa ce sunt scazute cheltuielile cu administrarea contului curent de 2,5 lei pe luna, mai ramân 10,14 lei. Comisionul de retragere numerar de la ghiseu este de 0,5%, minimum 2,5 lei, astfel ca retragerea sumei de 3.010,14 lei te costa înca 15 lei. În final, clientul norocos se alege cu 2.995 de lei din cei 3.000 de lei depusi la banca.

La BCR, dobânda pentru depozitelel la trei luni este de 2,95%. La 3.000 de lei depusi, câstigul net din dobânda este de 18,59 lei. BCR nu mai serveste clientii cu conturi curente standard, ci cu pachete de cont curent. Cel mai ieftin costa 4,5 lei/luna. În trei luni, clientul plateste 13,5 lei doar pe administrarea contului curent. Retragerea banilor de la ghiseele bancii costa înca 0,5% din suma retrasa, dar nu mai putin de 8 lei, însa la pachetul de cont curent primesti si un card, la care comisionul de retragere de la bancomat este de 0,25%. În varianta favorabila, la 3.000 de lei depusi, primesti înapoi 2.994,6 lei.

UniCredit Tiriac Bank ofera o dobânda de 3,7% pentru economisirile pe 3 luni. La scadenta, dobânda neta acumulata este de 23,3 lei. Dar, daca nu lucrati deja cu UniCredit, atunci trebuie sa platiti si un comision de administrare a contului curent foarte piperat, de 7,5 lei pe luna. În trei luni, comisionul manânca deja mare parte din dobânda, iar restul se duce pe retragerea de numerar: 0,5%, minimum 5 lei. Daca scoateti banii dupa cele trei luni, din cei 3.000 de lei depusi, mai ramâneti cu 2.985 de lei. Dar macar banii sunt în siguranta, asa cum spune si pe site-ul UniCredit, pe prima pozitie la categoria avantaje: „Depozitele UniCredit Tiriac Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar”. De precizat ca la fel se întâmpla cu toate depozitele de pâna la 100.000 de euro de la bancile persoane juridice române.

BRD ofera aceeasi dobânda ca UniCredit, astfel ca suma neta dupa trei luni va fi tot 23,3 lei. Comisionul de administrare a contului curent este de 0,8 euro/luna – BRD calculeaza comisioanele în euro si le converteste în valuta contului, astfel ca în momentul de fata acesta este de 3,6 lei. Daca adaugam si comisionul de retragere a numerarului de la ghiseu, atunci deponentul ramâne cu o gaura de 2,5 lei la cei 3.000 de lei depusi.

Pe de alta parte, bancile care au nevoie de lichiditatea ofera, pe lânga dobânzile mai mari, si gratuitate la contul curent si la retragerea banilor la scadenta.
Pentru a evita plata comisioanelor de administrare, e mai bine sa faceti depozite la banca la care sunteti deja client si la care aveti un cont curent si un card de debit atasat – scutiti astfel costurile suplimentare, iar daca aveti conturi la mai multe banci, comparati ofertele si alegeti-o pe cea mai convenabila. Verificati care sunt comisionele percepute de banca – o rata mare a dobânzii nu înseamna ca neaparat e cea mai buna oferta. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie